O echipa de cercetatori americani a anuntat ca este posibil sa fi obtinut primele dovezi care sa confirme teoria undelor gravitationale, apartinand lui Albert Einstein, scrie Descopera.

Cercetatori ai California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology si LIGO Scientific Collaboration sustin ca au obtinut rezultate inedite in demersul lor de a descoperi undele gravitationale. "Descoperirea undelor gravitationale este, fara, indoiala un motiv de bucurie pentru cercetatori; ar putea castiga Premiul Nobel", a declarat fizicianul Bruce Allen.

Undele gravitationale au fost intr-adevar detectate. Doua gauri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitationale. ''Am detectat undele gravitationale. Am reusit'', a anuntat la inceputul conferintei de presa David Reitze, directorul executiv al LIGO.

Descoperirea confirma ''exact'' ceea ce Einstein a prezis in 1916 in legatura cu doua garui negre care se ciocnesc.

''Ce este interesant este ceea ce urmeaza'', a mai spus David Reitze, comparand aceasta descoperire cu momentul in care Galileo a folosit telescopul pentru prima data.

Echipa de cercetatori a descoperit ca cele doua gauri negre au dimensiunea a aproximativ 30 de mase solare, situandu-se la o departare de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumina.

Detectarea undelor gravitationale este o dovada ca pot exista gauri negre in sisteme binare. Fiecare gaura neagra a fost de aproximativ 150 de km in diametru. Fiecare continea 30 de mase solare si era accelerata la aproximativ jumatate din viteza luminii cand s-au ciocnit. "Este uluitor", a adaugat Reitze.

"Undele gravitationale au o structura asemanatoare cu cea a luminii. Ele sunt un tip radiatii electromagnetice, doar ca ondulatiie lor sunt, de fapt, spatiul si timpul pe care le cunoastem cu totii. Putem face urmatoarea comparatie: daca punem in miscare particule incarcate electric, obtinem lumina, dar, in momentul in care punem in miscare mase intregi de materie, obtinem unde gravitationale", a explicat astrofizicianul NASA, Ira Thorpe.

Echipa de cercetare a incercat sa detecteze undele gravitationale folosind trei instrumente cu laser, amplasate atat in SUA, cat si in Italia. Organizarea observatiilor pe o suprafata atat de mare a fost conceputa cu scopul de a evita socurile produse in mod constant de cutremure, care pot afecta rezultatele experimentului, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Record Guinness pentru cea mai mică monedă comemorativă din lume
Nou record Guinness stabilit...

"Intr-o buna zi, vom putea folosit undele gravitationale pentru a afla cum a aratat Universul in primele sale faze de dezvoltare. Au trecut 25 de ani de cand suntem interesati sa obtinem dovezile existentei unor astfel de fluctuatii", a adaguat Bruce Allen.

In urma cu circa 100 de ani, Albert Einstein emite ipoteza conform careia in Univers ar exista unde gravitationale, care il strabat de la un capat la celalalt.

In anul 1916, Albert Einstein propunea, pentru prima data, existenta undelor gravitationale. Conform teoriei emise la acel moment de marele fizician, aceste unde s-ar afla in stransa legatura cu o alta supozitie enuntata de el, Teoria Relativitatii.

Sursa video: YouTube/ World Science Festival


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.