Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra studiaza fizica clatitelor pentru a ajuta la imbunatatirea tratamentelor pentru glaucom.

Cercetatorii, condusi de Ian Eames, profesor de mecanica a fluidelor de la University College din Londra, au ajuns la concluzia ca pentru a imbunatati o interventie chirurgicala pentru glaucom, trebuie privit procesul de coacere a clatitelor, mai exact procesele fizice la care sunt supuse clatitele atunci cand sunt gatite, relateaza Descopera.

"Clatitele variaza in functie de forme si marimi, iar fiecare are favoritele sale: unii prefera o clatita mica, groasa, cu o suprafata neteda in timp ce altii se bucura de o clatita mare si subtire, cu «cratere» si muchii crocante. Am descoperit ca variatiile in textura si modelele rezulta din diferentele in modul in care apa din aluat se scurge in timpul coacerii si ca acest lucru este in mare masura dependent de grosimea si raspandirea aluatului", a declarat Ian Eames.

Acest studiu despre cum apa din aluat se scurge in timpul coacerii clatitelor poate ajuta la intelegerea modului cum foile flexibile, precum este retina umana, interactioneaza cu fluidele si vaporii, spre exemplu in cazul glaucomului, scrie MEDIAFAX.

Conform Descopera, pentru cercetare, echipa a folosit 14 retete diferite de pregatire a clatitelor, analizand raportul dintre aspectul clatitei si diametrul sau in raport cu volumul aluatului si raportul dintre faina lichida si aluat. Pentru toate clatitele, echipa a folosit aceeasi tigaie si aceeasi caldura, fara, insa, a folosi ulei sau grasime pentru a unge tava. Cantitatea de ou si faina a ramas constanta, dar cantitatea de lapte a variat.

Echipa a constatat ca aluatul mai gros a avut tendinta sa capteze vaporii de apa, cauzand cratere neregulate pe partea de jos a clatitei. Acest lucru face ca pe partea superioara a clatitei sa apara insulite. "Noi lucram pentru a imbunatati metodele chirurgicale de tratament a glaucomului, care este o acumulare de presiune in ochi, cauzata de lichid. Pentru a trata acest lucru, chirurgii au aflat o metoda de a elimina fluidul prin taierea cu atentie a foilor flexibile ale sclerei", a explicat coautorul studiului, Peng Khaw, directorul Centrului de Cercetare NIHR Biomedicale Moorfields Eye Hospital si Institutul UCL de Oftalmologie.

"Imbunatatim aceasta tehnica de lucru alaturi de ingineri si matematicieni. Este un exemplu minunat de cum stiinta activitatilor de zi cu zi ne poate ajuta la tratamentele medicale ale viitorului", a declarat Peng Khaw.

Glaucomul este principala cauza a orbirii ireversibile. Boala afecteaza 3,54% din populatia mondiala cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani. Boala este incurabila, iar tratamentele existente sunt orientate pe managementul si prevenirea ulterioarelor deteriorari suplimentare.

Citeste si:
Măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, condițiile de muncă...
Măsurile de prevenire și...

Cauza principala a acestor daune este cauzata de presiunea lichidului ocular.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.