O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Florida raporteaza ca spalatul vaselor reprezinta o modalitate ideala de a scapa de stres, imbunatatind chiar si sanatatea mintala.

Un studiu publicat in jurnalul Mindfullness a relevat multiplele beneficii ale spalatului vaselor.

Dupa efectuarea studiului, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Florida au descoperit ca spalatul vaselor, care implica si concentrarea pe mirosul detergentului si temperatura apei poate declansa o stare de spirit pozitiva.

Cum functioneaza

Autorii studiului spun ca ar trebui sa se acorde atentie deosebita spalatului vaselor. Prin atentie/meditatie, in cazul de fata, se intelege practica de a omite gandurile negative sau alte ganduri care distrag pentru a permite constientizarea deplina a sentimentelor proprii in momentul respectiv. Astfel, s-a demonstrat ca aceasta activitate diminueaza stresul, reduce anxietatea, scade riscul declansarii depresiei si contribuie la imbunatatirea calitatii somnului.

In cadrul acestui studiu, co-autorul Adam Hanley si colegii sai si-au propus sa investigheze daca o activitate de zi cu zi simpla, precum spalatul vaselor, poate induce o stare pozitiva. Astfel, echipa a recrutat 51 de studenti in varsta de pana la 20 de ani pentru a spala vase si a analiza daca aceasta activitatea poate reduce stresul.

"Am fost deosebit de interesat de modul in care activitatile cotidiene ale vietii ar putea fi folosite pentru a promova atentia, prin urmare, creste sentimentul de ansamblu al bunastarii", noteaza Hanley. Pe de alta parte, el recunoaste ca a fost placut surprins de rezultatele studiului.

Rezultatele studiului

Indicatori precum trasaturile pozitive si negative de personalitate sau bunastarea psihologica au fost evaluati inainte de initierea exercitiului. Astfel, cercetatorii au observat o crestere a inspiratiei mentale cu pana la 25% si o ameliorare a starii de nervozitate cu pana la 27%, scrie lifehack.org. Potrivit cercetatorilor ambele modificari au fost statistic semnificative, reflectand o schimbare substantiala.
Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

"Implicatiile pentru aceste constatari sunt diverse si sugereaza ca atentia, precum si emotiile pozitive pot fi cultivate prin angajarea intr-o gama larga de activitati", declara cercetatorii.

Ce inseamna acest lucru pentru tine

Meditatia, corelata cu treburile casnice ne poate face sa ne simtim mai fericiti. De asemenea, aceleasi beneficii pentru minte si corp se pot obtine si din alte activitati simple precum gradinaritul sau aspiratul covoarelor. Se pare ca activitatile cotidiene din gospodarie ar putea fi mult mai valoroase decat ai crezut.

Sursa video: YouTube/ NewsBeat Social


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.