Expertii chinezi au reusit sa inregistreze progrese fara precedent in crearea "soarelui artificial".

Oamenii de stiinta chinezi din Hefei, capitala provinciei Anhui, au obtinut un succes fara precedent cu un dispozitiv de producere a energiei ce permite o noua viziune legata de transformarea acesteia in resurse stabile si controlabile, informeaza editia in limba franceza a agentiei Sputnik, citata de MEDIAFAX.

Dispozitivul pe baza de fuziune termonucleara, intitulat «Superconductor avansat experimental Tokamak» (EAST) si supranumit "soare artificial", a generat o descarcare de plasma cu o durata de 102 secunde la o temperatura interioara a electronilor mai mare de 50 de milioane de grade, la sfarsitul lunii ianuarie, in Hefei.

Experimentul reprezinta cea mai lunga durata in descarcarea plasmei inregistrata intr-un dispozitiv de fuziune Tokamak, dintre cele existente la nivel global, scriu specialistii, conform NEWS.CN. Sub supravegherea cercetatorilor chinezi de la Institutul de fizica a plasmei din cadrul Academiei de Stiinte din China, aflat in orasul Hefei, procesul din mecanismul de fuziune EAST a oferit noi date in sensul realizarii obiectivului stiintific de a descarca plasma sub manipularea unui impuls cu durata de 1.000 de secunde, la o temperatura interioara a electronilor mai mare de 100 de milioane de grade.

Acest dispozitiv a fost botezat "soare artificial", pentru ca functia lui este de a produce energie similara celei solare. In interiorul Soarelui, la presiune si temperaturi ridicate, reactiile de fuziune se petrec dinspre interior catre exterior. Reactiile de fuziune produc energie in cantitate mare, permitand Soarelui sa genereze caldura si sa emita lumina. Asadar, in interiorul Soarelui, reactiile de fuziune sunt incontrolabile si distructive, similare cu explozia unei bombe atomice pe Terra. Dispozitivul EAST serveste tocmai la transformarea acestei energii intr-o resursa stabila, durabila si verificabila. Prin reactii de fuziune completa, izotopii hidrogenului extrasi dintr-un litru de apa de mare pot produce o cantitate de energie echivalenta a 300 de litri de benzina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.