Proteina ce are legatura cu boala Alzheimer ar putea fi transmisibila in timpul transplanturilor chirurgicale, rezulta din doua studii, realizate in diferite perioade si de diferite echipe, scrie Descopera, citand iflscience.com.

In timp ce ambele studii sugereaza ca aceste asa-zise proteine beta-amiloide pot fi intr-un fel "sadite" in creierul unui pacient, in timpul procedurilor medicale, acest lucru nu inseamna ca pacientii vor dezvolta neaparat Alzheimer.

Acumularea de proteine beta-amiloide in placile creierului, care impiedica exercitarea functiei neurologice este un indicator cheie a maladiei Alzheimer, iar acest lucru este rar observat inainte de batranete. Cu toate acestea, studiul care a aparut saptamana aceasta in revista Swiss Medical Weekly a relevat faptul ca cerectatorii au identificat aceste placi in creierului tinerilor si adultilor cu varsta cuprinsa intre 28 si 63 de ani, care au suferit un transplant de dura mater, scrie MEDIAFAX.

Dura mater este membrana care inconjoara creierul si maduva spinarii si se utilizeaza pentru a fi transplantata in forma de grefe, cu scopul de a repara membranele pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala pe creier. Astazi sunt folosite si membrane sintetice in acest scop.

Cei 7 subiecti, implicati in studiu, au decedat din cauza unei boli neurodegenerative numita boala Creutzfeldt-Jakob (BCJ). Agentii cauzatori ai BCJ sunt prionii, compusi din proteine prionice gresit pliate (PrPSc), care formeaza agregate in tesutul neurologic determinand leziuni cerebrale progresive si semnele si simptomele caracteristice ale bolii. Investigatiile ulterioare au aratat ca aceasta proteina a fost transferata impreuna cu dura mater pe care au primit-o in timpul transplanturilor.

Efectuand autopsiile acestor sapte creiere, autorii studiului au descoperit ca 5 dintre ele au avut placi cu beta-amiloid. Toti subiectii au murit la o varsta mult mai tanara decat cea care de obicei este asociata cu dezvoltarea acestor placi.

Aceasta lucru a facut ca oamenii de stiinta sa presupuna ca fragmentele acestor proteine ar fi fost transferate impreuna cu dura mater si "sadite" in creierele pacientilor

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.