NASA a anuntat ca va initia in curand un program de cercetare prin intermediul caruia spera sa poata sa cultive cartofi, intr-un viitor nu foarte indepartat, pe planeta Marte, informeaza msn.com.

In filmul "Martianul/ The Martian", regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventeaza o metoda ce ii permite sa cultive cartofi pe planeta rosie. Dupa acest film, inginerii americani au inceput sa lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu intr-un fapt real.

NASA si International Potato Centre (CIP) coordoneaza un experiment ce are potentialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obtine culturi viabile pe Marte. Cercetatorii vor incepe in curand sa cultive aceste plante pe Terra, in conditii similare celor de pe Marte, in speranta ca specialistii viitorului vor construi in viitor un dom - cu temperatura si clima controlata -, capabil sa intretina viitoarele culturi martiene.

Experimentul vizeaza imitarea in laborator a conditiilor atmosferice de pe Marte si utilizarea unui sol adus din desertul peruan Pampas de La Joya, a carui compozitie este considerata de specialisti aproape identica cu aceea a particulelor din scoarta martiana. "Concentratiile mari de dioxid de carbon vor fi benefice culturii respective, a carei productivitate va fi de 2-4 ori mai mare decat aceea a unei culturi obisnuite, in conditiile de pe Terra. Atmosfera lui Marte este compusa intr-un procent de aproape 95% din dioxid de carbon", a explicat CIP intr-un comunicat de presa.

Prin intelegerea conditiilor atmosferice de la suprafata lui Marte, cercetatorii americani spera sa poata sa amenajeze pe Terra centre de simulare cu o dinamica si un nivel de acuratete mult mai ridicate. Daca va avea succes, acest experiment ar putea sa ajute NASA si CIP (care are sediul in Peru) sa devina un fel de pionieri in domeniul culturilor spatiale pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane, nu doar pe Marte, ci si pe alte planete si sateliti naturali din Sistemul Solar, scrie MEDIAFAX.

"Eforturile extraordinare ale acestei echipe de cercetatori au pus bazele agriculturii extraterestre. Ideea de a cultiva plante (si de a obtine astfel alimente) pentru coloniile umane din spatiu ar putea sa devina in curand o realitate", a declarat Chris McKay, specialist in planetologie la Centrul de cercetari spatiale Ames administrat de NASA.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Al doilea obiectiv al proiectului consta in a demonstra rolul pe care cartofii il au in ameliorarea securitatii alimentare a planetei noastre. "Ce modalitate ar fi mai buna pentru a invata despre incalzirea globala decat aceea de a obtine culturi viabile pe o planeta care a «murit» in urma cu 2 miliarde de ani?», a declarat Joel Ranck, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul CIP. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca, daca putem sa cultivam cartofi in conditii extreme, ca acelea de pe Marte, atunci putem sa salvam planeta Pamant", a mai spus acesta.

Primele inregistrari cunoscute care atesta existenta cartofilor dateaza din jurul anului 2500 i.e.n., gratie amerindienilor Aymara din Peru si Bolivia, care cultivau aceste plante. Inginerii in agronomie sustin de multa vreme avantajele pe care le aduc culturile de cartofi in regiunile afectate de malnutritie, saracie si absenta terenurilor arabile, datorita concentratiilor ridicate de nutrimente pe care le prezinta cartoful si capacitatii acestei plante de a creste in conditii dificile de clima si relief.

Citeste si:
Întreținerea culturii de cartof - 4 aspecte de care să ții cont, ca...
Întreținerea culturii de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.