Persoanele care mananca mai mult iaurt au circumferinte ale taliei mai mici, un factor asociat adeseori cu sanatatea cardiaca, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Utrecht din Olanda, informeaza Reuters.

Mai multe studii anterioare au relevat faptul ca persoanele care mananca iaurt au o greutate mai mica, depozite de grasime corporala mai mici si circumferinte ale taliei mai mici - insa nu era clar daca acest aliment reprezenta cauza principala.

"Studiile care analizeaza in mod specific scaderea in greutate sunt foarte limitate", a declarat coordonatoarea studiului, Irene Lenoir-Wijnkoop, cercetatoare la Universitatea Utrecht.

"Din punct de vedere stiintific, bazandu-ne doar pe acele constatari, nu putem sa tragem concluzia ca iaurtul determina o scadere a greutatii corporale, chiar daca tendinta constatata in acest studiu este promitatoare", a adaugat cercetatoarea olandeza.

Cercetatorii din Olanda au analizat 22 de studii. Un numar de 13 dintre ele au analizat anumite persoane intr-un anumit moment al vietii lor si au comparat consumul lor de iaurt, descoperind in acest fel ca acelea care mancau mai mult iaurt aveau o greutate mai mica si o structura corporala mai sanatoasa.

Alte studii mai riguroase, in care subiectii erau alesi la intamplare pentru a manca iaurt, in timp ce greutatile lor corporale erau monitorizate, a generat rezultate neconcludente. Un astfel de studiu, publicat in International Journal of Obesity, a evidentiat o scadere importanta a greutatii corporale in grupul voluntarilor care mancau iaurt, dar autorii cercetarii nu au exclus posibilitatea ca diferentele in ceea ce priveste aportul de calciu sa fie responsabile de acel fenomen.

Cercetarii olandezi au dorit sa afle daca un consum constant de iaurt duce la o scadere in greutate. Aceasta legatura de cauzalitate ar putea fi determinata si de faptul ca oamenii care mananca iaurt cu regularitate inlocuiesc in acest fel in dietele lor anumite alimente mai putin sanatoase, scrie MEDIAFAX.

In randul copiilor, consumatorii frecventi de iaurt au de asemenea tendinta de a manca mai multe fructe, cereale integrale si lapte, a precizat Irene Lenoir-Wijnkoop.

Citeste si:
3 lucruri pe care trebuie să le știi când folosești iaurt la gătit
Sfaturi culinare: 3 lucruri...

Adultii care mananca iaurt au si ei tendinta de a adopta stiluri de viata active, practicand mai des exercitii sportive si fiind mai putin tentati sa fumeze.

Circumferinta taliei indica nivelul acumularilor de grasime in jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace, au dezvaluit, intr-un studiu publicat in luna iulie, cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.