Un osuar urias, plin cu cranii umane din perioada de maxima dezvoltare a Imperiului Aztec, a fost descoperit recent in centrul orasului Ciudad de Mexico, au anuntat joi arheologii mexicani, citati de Reuters.

Oamenii de stiinta considera ca aceasta descoperire va oferi o serie de indicii valoroase despre felul in care liderii azteci asociau puterea politica si religioasa cu sacrificiile umane.

Osuarul cu cranii, denumit "tzompantli" in limba nahuatl vorbita de azteci, era utilizat pentru a expune craniile luptatorilor sacrificati din regatele rivale, care erau cel mai probabil ucisi de preoti in cadrul unor ritualuri organizate la ultimul nivel al unor temple de mari dimensiuni care existau in trecut in apropiere.

Descoperit in spatele catedralei ce a fost construita in era coloniala in Ciudad de Mexico, osuarul cu cranii, care este inca partial acoperit cu pamant, a fost construit intre 1485 si 1502 si ar putea avea o lungime de 34 de metri si o latime de 12 metri, a declarat Raul Barrera, coordonatorul acestei misiuni arheologice, scrie MEDIAFAX.

Sute de cranii au fost aranjate cu grija pe rafturile din lemn ale osuarului, al carui scop era de a inspira teama si respect in randul privitorilor. "Tzompantli aveau un simbolism specific", a explicat profesorul Barrera. "Prin intermediul unui numar tot mai mare de studii, ne asteptam sa descoperim ca multe dintre aceste cranii au apartinut dusmanilor aztecilor, care au fost capturati, sacrificati si decapitati pentru a fi apoi expuse aici", a adaugat arheologul mexican.

Aztecii, un popor razboinic si cu convingeri religioase profunde, traiau organizati intr-un imperiu care, in perioada sa de maxima inflorire, se intindea de la Golful Mexic pana la Oceanul Pacific, inainte de cucerirea spaniola din 1519 - 1521.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.