Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au descoperit o metoda ce le permite sa extraga dioxidul de carbon (CO2) din aer pentru a produce nanofibre de carbon, un material extrem de valoros pentru mai multe industrii, informeaza bbc.com.

Aparatul creat de savantii americani functioneaza cu baterii solare si are nevoie de un curent electric de doar cativa volti, care este trecut printr-o cuva plina cu sare fierbinte si topita. CO2-ul este absorbit de aparat, iar nanofibrele se acumuleaza gradual pe electrozi. Noul dispozitiv produce 10 grame de nanofibre de carbon intr-o ora.

Autorii inventiei spun ca dispozitivul lor ar putea avea un impac benefic pentru a limita emisiile de CO2, insa alti oameni de stiinta si-au exprimat scepticismul in aceasta privinta. Cu toate acestea, noul procedeu ofera o metoda mai ieftina de a produce nanofibre de carbon in comparatie cu metodele actuale, scrie MEDIAFAX.

"Pana acum, nanofibrele de carbon erau prea scumpe pentru multe aplicatii", a spus Stuart Licht, profesor la Universitatea George Washington din capitala americana, coordonatorul studiului. Profesorul american si-a prezentat inventia la conferinta anuala de toamna organizata de American Chemical Society in orasul Boston.

Nanofibrele de carbon sunt deja utilizate in cateva domenii sofisticate, precum productia de componente electronice si baterii, iar daca savantii vor reusi sa scada costurile de productie, aceste nanofibre vor putea fi utilizate pe scara mai larga - ameliorand compusii usori, dar rezistenti utilizati in productuia de aeronave si a componentelor auto, de exemplu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.