O metoda rapida de a fabrica analgezice opioide puternice pe baza de drojdie de bere modificata genetic, in loc de mac, a fost inventata de cercetatorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters.

Specialistii spun insa ca mai au de pus la punct cateva detalii inainte ca metoda sa poata fi comercializata, lucru care s-ar putea intampla in cativa ani, potrivit unui studiu publicat joi in Science. Noua metoda, daca se va dovedi eficienta, ar putea produce schimbari semnificative in ceea ce priveste productia de analgezice opioide, care valoreaza miliarde de dolari, insa ar putea ridica si probleme, precum o eventuala exagerare a consumului de opioide devenite mai accesibile.

Acelasi tip de abordare ar putea fi folosit si in fabricarea altor medicamente pe baza de plante, care sa fie utilizate contra cancerului, bolilor infectioase si maladiilor cronice.

Cercetatorii spun ca au modificat genomul drojdiei de bere astfel incat celulele sa poata sa transforme zaharul in doua opioide - hidrocodon si tebaina - intr-un interval de trei-cinci zile. Cercetatorii au modificat drojdia de bere cu ajutorul a 23 de gene prelevate de la sase organisme diferite, precum macul iranian, dar si o bacterie numita Pseudomonas putida.

Hidrocodonul, care blocheaza receptorii durerii din creier, si substante inrudite cu acesta, precum morfina si oxicodona, fac parte dintr-un grup de medicamente analgezice numite opioide, produse din macul opiaceu. Fabricarea acestor medicamente din mac poate dura peste un an.

Bioinginerul Christina Smolke, coordonatorul studiului, spune ca metoda lor poate constitui o alternativa ieftina la medicamente esentiale la care ar avea acces oamenii din toate colturile lumii. Universitatea Stanford detine patentul asupra tehnologiei, iar autorii studiului au infiintat o companie in vederea comercializarii acesteia, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.