O echipa de cercetatori din Rusia a reusit sa puna la punct un prototip de vas sangvin capabil sa dizolve cheagurile formate in organism, intr-o perioada foarte scurta de timp, informeaza topsante.com.

Cheagurile sunt formate din celule sangvine care se acumuleaza in grupuri vascoase si sfarsesc prin a bloca cai din sistemul circulator, precum artere si vene. In cazul formarii cheagurilor de sange, pot aparea probleme cardiovasculare, precum infarct, acccident cerebral, orbire etc. Cercetatorii de la Universitatea ITMO din Sankt Petersburg au pus la punct acest prototip de vas sangvin artificial, capabil sa previna formarea cheagurilor si chiar sa le dizolve.

Vasele sunt compuse din tuburi extrem de fine (nanotuburi) din oxid de aluminiu, in care se gasesc enzime trombolitice, care au ca scop "decuparea" cheagurilor in momentul formarii acestora. Enzimele, protejate de structura vasului sangvin artificial, au astfel rol de "gardieni". "Am testat creatia noastra in vitro, in laborator", a spus Iulia Chapurina, principalul autor al studiului, publicat in Journal of Medicinal Chemistry. Aceasta spune ca cheagul de sange este distrus in cateva minute.

Obiectivul cercetatorilor rusi este de a limita administrarea de medicamente anticoagulante, care prezinta efecte secundare deloc neglijabile: hemoragii, tulburari digestive si cutanate, reactii alergice, interactiune cu alte tratamente - precum aspirina si paracetamolul -, precum si cu alimente bogate in vitamina K, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.