Un robot american a trecut pentru prima data in istorie clasicul King's Wise Men ("Sfetnicii regelui"), un test de identificare a propriei constiinte.

Acest test clasic de autoconstientizare are la baza urmatoarea poveste: "Regele i-a chemat la curtea lui pe cei mai intelepti trei oameni din regat pentru a-si alege urmatorul sfetnic. A pus o palarie pe capul fiecaruia dintre ei, astfel incat fiecare intelept putea sa vada palariile celorlalti, dar nu si pe a lui. Fiecare palarie era alba sau albastra. Regele le-a garantat celor trei intelepti faptul ca cel putin unul dintre ei purta o palarie albastra - cu alte cuvinte, in incapere puteau fi una, doua sau trei palarii albastre, dar nu zero. Regele a anuntat, de asemenea, ca acest concurs va fi cinstit pentru toti cei trei participanti. Acestia nu aveau voie sa vorbeasca intre ei. Regele a promis ca acela care va pasi primul in fata lui si va spune ce culoare are palaria pe care o poarta va deveni noul lui sfetnic".

Inginerii de la Institutul Politehnic Rensselaer din New York au adaptat acest test pentru un grup de trei roboti - doi dintre ei au fost informati in legatura cu faptul ca au primit "o pastila care prosteste", din cauza careia nu mai pot sa vorbeasca. Apoi, toti cei trei roboti au fost invitati sa spuna care dintre ei poate inca sa "vorbeasca".

Initial, toti cei trei roboti nu au putut sa rezolve problema si au spus "Nu stiu", insa, unul singur, dupa ce si-a auzit propria voce, a adaugat imediat: "Imi pare rau, acum stiu!". Expertii in robotica spun ca trecerea cu succes a acestui test simplu nu reprezinta "o constientizare deplina a sinelui", dar Selmer Bringsjord, coordonatorul studiului, considera ca, prin trecerea mai multor teste de aceasta natura, viitorii roboti isi vor construi un repertoriu de abilitati care ii vor ajuta sa devina tot mai folositori pentru oameni.

In 2014, un super-computer a devenit prima forma de inteligenta artificiala din lume care a trecut cu brio Testul Turing, convingand un grup de voluntari ca era un baiat in varsta de 13 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.