Un vaccin experimental impotriva HIV, virusul imunodeficientei umane, care declanseaza SIDA, a fost testat recent pe un grup de maimute si a generat rezultate promitatoare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Studiul cercetatorilor americani a fost publicat joi in revista Science. Acest vaccin "in doi pasi" consta, intr-o prima etapa, in pregatirea sistemului imunitar cu ajutorul unui agent patogen, iar apoi in stimularea sa cu o proteina care se gaseste in membrana HIV. Noua metoda ar putea deveni, potrivit autorilor studiului, cea mai buna strategie de protejare a oamenilor impotriva infectarii cu acest virus.

Pentru a masura efectele serului testat, cercetatorii au injectat mai intai maimutele cu un vaccin impotriva unui adenovirus (virusuri asociate cu numeroase infectii umane), cu scopul de a "trezi" sistemul imunitar. In a doua etapa, medicii americani au administrat o a doua doza de vaccin care a continut de aceasta data o forma purificata a proteinei care alcatuieste membrana HIV, declansand astfel o reactie mai viguroasa din partea celulelor imunitare.

Potrivit rezultatelor preliminare, vaccinul a permis obtinerea unei protectii totale pentru jumatate din cele 12 maimute contra unei infectari cu virusul imunodeficientei simiene (SIV), care este similar virusului imunodeficientei umane (HIV). Astfel, noua cercetare a aratat ca exista o asociere foarte puternica intre capacitatea de protectie a acestui vaccin si numarul de anticorpi produsi de organism pentru a combate virusul invadator, scrie MEDIAFAX.

Dan Barouch, profesor de virusologie la Universitatea Harvard din Statele Unite, coordonatorul studiului, considera ca noua metoda "deschide calea spre evaluarea unui vaccin valabil pentru oameni". Din acest motiv, grupul farmaceutic american Johnson & Johnson, ai carui cercetatori au participat la studiu, recruteaza in aceasta perioada 400 de voluntari din Statele Unite si Rwanda pentru a derula un prim test clinic cu noul vaccin. Alti voluntari urmeaza sa fie recrutati in curand in Africa de Sud, Uganda si Thailanda.

Citeste si:
Experiment de responsabilitate socială
Experiment de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.