Sunetele inalte ajuta oamenii sa perceapa mai puternic gustul preparatelor dulci, iar basul ofera senzatia ca mancarea este mai amara.

La testele senzoriale desfasurate in Sony Multi-Room Sonic Wonderland au participat 50 de membri din sase tari europene. Experimentele au urmarit confirmarea teoriei asezonarii sonice a preparatelor culinare cu muzica locala. Participantii au confirmat faptul ca mancarea frantuzeasca are un gust mai bun atunci cand pe fundalul sonor se aude un cantec francez la acordeon, in timp ce muzica lui Giacomo Puccini a imbunatatit gustul pastelor italienesti. Experimentele au evidentiat rezultate similare in cazul preparatelor nemtesti, spaniole si grecesti, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

In loc de a folosi sarea si piperul pentru a da gust preparatelor culinare, profesorul Charles Spence, de la Universitatea din Oxford, un pionier in psihologia experimentala, propune asezonarea sonica a mancarurilor cu specific international. Acesta a ajuns la concluzia ca opera, flamencoul si chiar muzica techno germana pot imbunatati perceptia gustului.

"Noile tehnologii precum Sony Multi-Room Audio permit dezvoltarea unei experiente culinare multisenzoriale, astfel ca muzica poate fi setata pentru a imbunatati gustul indiferent de camera in care servesti masa. Tehnologia Sony Multi-Room permite experimentarea unor stiluri diferite de muzica in functie de camera in care intram si ofera astfel posibilitatea de a simti cum muzica ne schimba perceptia gustului. Gustam cu simturile, nu cu gura; limba nu simte gustul preparatelor, ci creierul pregateste gura pentru aromele pe care le va percepe. Sunetul din jurul nostru are un efect important asupra experientei culinare; muzica poate schimba gustul si intensifica experienta", spune Charles Spence.

Cercetarile au mai evidentiat ca muzica clasica poate da senzatia ca vinul baut este mai scump, muzica lenta poate duce la un gust mai persistent, in timp ce muzica alerta duce la o scurtare a experientei gustative. De asemenea, cu cat oamenilor le place mai mult muzica, cu atat mai mult vor aprecia gustul preparatelor pe care le incearca - acesta este un exemplu de transfer senzorial, care presupune transferul perceptiei despre muzica asupra perceptiei despre mancare si bautura.

Citeste si:
Care sunt cele mai bune accesorii și echipamente complementare...
Care sunt cele mai bune...

De asemenea, s-a mai discutat, in acest studiu, despre asocierea adecvata a instrumentelor muzicale cu tipul alimentelor consumate - cercetarea sugereaza faptul ca sunetul pianului se potriveste cu fructe dulci, precum mure, caise si zmeura.

Chiar si simplele zgomote ale factorilor externi pot influenta experienta gustativa. "Multe experiente senzoriale din jurul preparatelor culinare si a bauturilor au un astfel de efect. Alimentele crocante, cremoase sau carbogazoase pe care le indragim sunt asociate de cele mai multe ori cu sunete specifice", a explicat profesorul universitar Charles Spence.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.