O conjunctie intre planetele Venus si Jupiter va avea loc pe 30 iunie si se numara printre evenimentele astronomice spectaculoase din aceasta luna, care vor putea fi admirate cu ochiul liber din emisfera nordica.

Luna iunie se anunta a fi una deosebit de intensa pentru pasionatii de astronomie. Pe parcursul acestei luni, Venus si Jupiter vor continua sa se apropie, iar distanta aparenta dintre cele mai stralucitoare planete de pe bolta cereasca va continua sa scada si va ajunge la un nivel minimal - de 30 de ori mai mic decat de obicei - in seara de 30 iunie.

Conjunctiile dintre Venus si Jupiter sunt destul de frecvente, insa se intampla destul de rar ca aceste doua planete sa para atat de apropiate. Datorita unei pozitionari deosebite, Venus si Jupiter vor parea, pentru observatorii din emisfera nordica, foarte apropiate una de cealalta.

Potrivit lui Alan M. MacRobert, senior editor al revistei Sky & Telescope, aceste evenimente astronomice se produc pentru ca Sistemul Solar este relativ plat, iar planetele sale graviteaza in general pe orbite cuprinse intr-un plan denumit ecliptic. Venus poate sa se indeparteze cu cateva grade in raport cu acel plan si pozitionarea ei reprezinta elementul care determina aparitia acestei conjunctii cu Jupiter.

Un cer degajat este singura conditie necesara pentru a profita de acest spectacol astronomic. Fenomenul va fi vizibil timp de o ora si jumatate dupa apusul Soarelui. Pasionatii de astronomie nu vor trebui sa astepte caderea noptii si instalarea completa a intunericului, deoarece conjunctia celor doua planete va fi vizibila inca din timpul crepusculului. Locuitorii din orase nu vor fi dezavantajati de aceasta data, pentru ca si ei vor putea sa admire conjunctia planetelor Venus si Jupiter, in pofida poluarii luminoase. Pentru acest lucru, va fi suficient sa priveasca bolta cereasca spre vest. Apropierea dintre Venus si Jupiter va deveni tot mai perceptibila in fiecare seara, iar Luna a inceput sa se apropie si ea de cele doua planete, joi.

Luni, 22 iunie, distanta dintre Venus si Jupiter va fi de doar 4,8 grade. Marti, 30 iunie, distanta aparenta va ajunge la mai putin de 0,4 grade.

Citeste si:
Primăria Mangalia a renunțat la taxa de parcare în stațiuni
Primăria Mangalia a renunțat...

Acest fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat si din Romania, atat pe 30 iunie, cat si pe 1 iulie, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

"Apropierea dintre cele doua planete o sa se produca in seara de 30 iunie, dar o sa fie aproape la fel de apropiate si pe 1 iulie (...) Se intampla sa se vada in aceeasi directie pe cer, pur si simplu pe aceeasi raza vizuala. Ele nu sunt apropiate in spatiu una de alta, doar ca se vad in aceeasi directie. Este o chestie frumoasa pentru cei care iubesc cerul, pentru astronomii amatori", a spus Adrian Sonka.

Acesta le recomanda pasionatilor de fenomene astronomice sa admire Venus si Jupiter cu cateva zile inainte de 30 iunie, pentru a putea observa modul in care, de la o zi la alta, cele doua planete se apropie una de alta.

Citeste si:
Eclipsă de Soare vizibilă în România. Când va avea loc și cât va dura
Eclipsă de Soare vizibilă în...

"Sa vezi direct doua planete apropiate nu se inseamna nimic. Frumos ar fi sa se uite oamenii la ele in fiecare seara, intre orele 21.30 - 22.00, sa se uite inspre vest, acolo unde a apus Soarele, pentru a vedea cum, din zi in zi, sunt mai apropiate una de alta, pana cand o sa culmineze cu apropierea din 30 iunie", a explicat Adrian Sonka.

Totodata, Sonka a precizat ca acest fenomen astronomic se intampla aproape in fiecare an, insa Venus si Jupiter nu sunt mereu atat de apropiate.

"Este un fenomen care nu este rar, se intampla aproape in fiecare an. Uneori se intampla sa fie si mai apropiate, cum a fost in 2013. Insa, uneori, se vad dimineata si cine se scoala la 5.00 sa le vada? Alteori se intampla sa se apropie cand sunt pe cer odata cu Soarele si n-ai cum sa le vezi. Acum se vad seara si este foarte frumos. Te poti uita prin binoclu sau, daca ai un telescop, poti sa le vezi pe amandoua in acelasi camp, poti sa vezi doua planete cu o privire", a spus Adrian Sonka.

Citeste si:
Număr mare de rezervări pe litoral în minivacanța de Sfânta Maria....
Număr mare de rezervări pe...

De asemenea, in cazul in care cerul nu va fi innorat, Sonka le recomanda celor interesati sa admire cele doua planete, pe 30 iunie si 1 iulie, pana la ora 23.00. "Dar este bine sa inceapa sa se uite de la 21.30-22.00 si, timp de aproximativ o ora, o sa le poata vedea. Venus si Jupiter o sa sara in ochi, o sa fie evidente, o sa fie cei mai stralucitori astri de pe cer in seara aceea, unul langa altul", a explicat cercetatorul.

Adrian Sonka a precizat ca Venus si Jupiter vor putea fi admirate atat din orase, cat si din afara acestora, cu conditia ca orizontul sa fie liber. "Pentru ca cele doua planete nu sunt sus pe cer, sunt mai jos, mai apropiate de orizont", a mai spus Sonka.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.