Acceleratorul de particule LHC (Large Hadron Collider), administrat de CERN, reia coliziunile de particule, la o viteza fara precedent, miercuri, dupa o pauza de peste doi ani, iar savantii spera ca vor rezolva astfel misterul materiei intunecate, informeaza Reuters.

Acceleratorul de particule LHC, care a contribuit la descoperirea bosonului Higgs in 2012, a fost repus in functiune la inceputul lunii aprilie, la sfarsitul unei etape de modernizare a echipamentelor sale care a durat peste doi ani, relateaza MEDIAFAX.

Cercetatorii de la LHC, un complex subteran cu o lungime de 27 de kilometri, aflat la granita dintre Franta si Elvetia, vor relua coliziunile de protoni cu o putere de doua ori mai mare decat aceea care a fost folosita intre anii 2010 si 2013. Astfel, in 2012, performanta LHC a fost de doua ori mai importanta decat in 2011. Luminozitatea sa a atins o valoare de doua ori mai mare fata de cea maximala din 2011 si energia de coliziune a crescut de la 7 TeV (tera electronvolti), in 2011, la 8 TeV, in 2012. In prezent, se incearca exploatarea cu o energie de coliziune si mai mare, de 13 TeV, si cu o luminozitate si mai mare.

Modernizarea echipamentelor care compun LHC, desfasurata pe parcursul a doi ani, va permite, potrivit oamenilor de stiinta, realizarea unor noi descoperiri stiintifice majore in domeniul fizicii cuantice. Rezultatele primelor experimente sunt asteptate la jumatatea anului 2016. Ciocnirile de particule din interiorul LHC sunt generate de cercetatori pentru a recrea conditiile existente la scurt timp dupa Big Bang, in primele clipe de viata ale Universului.

Intr-o reusita stiintifica extraordinara din 2012, cercetatorii de la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara) au anuntat ca au descoperit o noua particula subatomica, un element de baza aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson imaginat si numit cu o jumatate de secol inainte de fizicianul Peter Higgs. Bosonul lui Higgs este considerat de fizicieni cheie de bolta pentru structura fundamentala a materiei, o particula elementara care da masa unui numar mare de alte particule, potrivit Modelului standard din fizica particulelor, care descrie felul in care Universul este alcatuit.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Existenta sa a fost postulata pentru prima data in 1964 ,de Peter Higgs, François Englert si Robert Brout, in prezent decedat. Higgs si Englert au primit premiul Nobel pentru fizica pe anul 2013 pentru conceperea acestei teorii. Sperantele oamenilor de stiinta legate de reluarea coliziunilor de particule vizeaza descifrarea tuturor principiilor de functionare ale Modelului Standard, dar si realizarea unor noi descoperiri intr-un domeniu inovator, denumit "Noua fizica". Studiile vizeaza si gasirea materiei intunecate, care reprezinta pana la 96% din masa Universului si poate fi detectata doar prin influenta pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei, dar si demonstrarea teoriei supersimetriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.