O echipa de cercetatori francezi sustine ca a reusit sa creeze in vitro spermatozoizi umani viabili, pornind de la celule testiculare imature, iar reusita, daca va fi confirmata, ar putea deschide o noua cale in lupta contra infertilitatii masculine.

Anuntul a fost primit de lumea stiintifica cu prudenta, descoperirea nefiind inca prezentata intr-un studiu stiintific publicat in presa de specialitate. Insa, daca va fi confirmata, va fi un pas inainte in ceea ce priveste tratarea infertilitatii masculine.

Kallistem, o companie de biotehnologie cu sediul la Lyon, a anuntat, saptamana aceasta, ca a reusit sa obtina, la sfarsitul anului 2014, "spermatozoizi umani completi in laborator". "Acesti spermatozoizi umani complet formati" au fost creati pornind de la "biopsii testiculare ale pacientilor, care nu contineau decat celule germinale imature (spermatogonii)", a precizat compania intr-un comunicat, calificand descoperirea drept "o premiera mondiala". Anterior, s-au obtinut spermatozoizi in laborator, dar acele studii au fost facute pe soareci.

Noile descoperiri, ale caror detalii nu sunt deocamdata prezentate public, "deschid calea unor terapii inovatoare pentru conservarea si redarea fertilitatii masculine, o veritabila provocare a societatii la nivel mondial, unde, in ultimii 50 de ani, s-a remarcat o scadere cu 50% a numarului de spermatozoizi", potrivit companiei franceze. In publicatia franceza Le Figaro, cercetatorii au salutat anuntul laboratorului din Lyon, considerand descoperirea promitatoare, insa au facut apel la prudenta. "Daca functioneaza, procedura deschide mari perspective", este de parere medicul Nathalie Rives, de la centrul de medicina reproductiva CHU din Rouen.

Rezervele acesteia sunt legate, de exemplu, de faptul ca unii adulti suferind de azoospermie (caz in care lichidul seminal nu contine spermatozoizi) prezinta "anomalii genetice care vor impiedica si spermatogeneza (procesul de producere a spermatozoizilor) in vitro". "Daca se confirma, este un pas inainte considerabil in tratarea sterilitatii masculine", a declarat pentru Le Figaro si profesorul Israël Nisand, seful clinicii de ginecologie din cadrul CHU din Strasbourg si cofondator al Forumului european de boetica. Acesta este de parere ca, din punct de vedere etic, fabricarea spermatozoizilor in vitro este preferabila clonarii reproductive.

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

Kallistem, o companie tanara care, anul acesta, vrea sa organizeze o strangere de fonduri, arata ca "studiile preclinice vor dura pana in 2016, iar cele clinice vor incepe in 2017". Obiectivul sau este de a comercializa procedura in urmatorii cinci ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.