Sase copii diagnosticati cu o maladie genetica mortala - sindromul Wiskott-Aldrich - au fost salvati cu ajutorul unui tratament ce are la baza o tulpina inactiva de HIV, virusul care declanseaza SIDA.

Rezultatele acestui studiu, realizat de o echipa de cercetatori francezi si britanici, au fost date publicitatii marti de grupul BBC.

Sindromul Wiskott-Aldrich, care afecteaza aproximativ 10 copii dintr-un milion, impiedica procesul de cicatrizare, iar bolnavul devine astfel vulnerabil in fata hemoragiilor si a infectiilor. Maladia isi are originea intr-o malformatie de ordin genetic care impiedica sistemul imunitar sa se dezvolte in mod normal.

Boala poate fi tratata de obicei printr-o grefa de maduva osoasa, cu conditia ca donatorul sa fie o ruda apropiata a pacientului. Experimentul, coordonat de clinicile Great Ormond Street din Londra si Necker din Paris, a debutat prin prelevarea unor fragmente de maduva osoasa de la pacienti. Medicii au identificat apoi celulele responsabile cu regenerarea sistemului imunitar, scrie MEDIAFAX.

Cu ajutorul unei tulpini inactive de HIV, medicii au introdus in acele celule secvente de ADN sanatos. Apoi, fragmentele de maduva osoasa "reparate" au fost grefate in organismele pacientilor.

Dintre cei sapte copii tratati, sase au raspuns pozitiv la aceasta metoda de tratament. Unul dintre ei, un francez, nu mai are nevoie, deja, de scaun cu rotile pentru a se deplasa. Cel de-al saptelea a murit din cauza unei infectii care s-a declansat inainte de inceperea tratamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.