Marte are cateva mii de ghetari ingropati sub scoarta sa acoperita de praf, care au impreuna o cantitate de apa suficient de mare pentru a acoperi intreaga suprafata a acestei planete cu un strat de gheata ce ar avea grosimea de 1,1 metri, informeaza Reuters.

Ghetarii au fost descoperiti in doua lanturi muntoase de pe Marte - unul la jumatatea emisferei nordice, altul la jumatatea celei sudice. Datele transmise prin radar, colectate de satelitii care se afla pe orbita martiana, combinate cu modelele computerizate de simulare a ciclului gheturilor au aratat faptul ca aceasta planeta detine aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de apa, ramasa captiva in blocuri de gheata, potrivit unui studiu publicat in editia din aceasta saptamana a revistei Geophysical Research Letter.

"Gheata de la jumatatea unei emisfere reprezinta un important rezervor de apa pentru Marte", a declarat Nanna Bjornholt Karlsson, cercetatoare la Institutul Neils Bohr din cadrul Universitatii Copenhaga din Danemarca. Oamenii de stiinta incearca de foarte multa vreme sa inteleaga felul in care Marte s-a transformat dintr-o planeta calda, umeda, probabil asemanatoare cu Terra, in istoria ei timpurie, in planeta rece, uscata si desertica din zilele noastre, scrie MEDIAFAX.

In urma cu cateva miliarde de ani, Marte, care este lipsita de un camp magnetic protector, si-a pierdut aproape intreaga atmosfera. Mai multe studii sunt in prezent in derulare si incearca sa calculeze cantitatea de apa care a disparut in acel moment de pe Marte si cantitatea de apa ramasa blocata in depozitele de gheata subterane. "Presiunea atmosferica de pe Marte este atat de scazuta, incat gheata pur si simplu se evapora si devine abur", a precizat acelasi institut danez.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca ghetarii martieni au ramas intacti pana in zilele noastre datorita faptului ca sunt acoperiti cu un strat gros de praf. Pe langa dovezile care au demonstrat deja existenta pe Marte a unor vai de rauri, izvoare si minerale hidratate, oamenii de stiinta care studiaza anumite molecule cu rol de marker din atmosfera martiana au ajuns, luna trecuta, la concluzia ca aceasta planeta a avut probabil in trecutul ei un ocean cu o adancime de peste 1,6 kilometri si care acoperea mai mult de jumatate din emisfera ei nordica. Marte a pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totala de apa, spun autorii acestui studiu. In prezent, cele mai mari rezervoare de apa cunoscute de pe Marte se afla in calotele ei polare.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.