Chirurgii de la Spitalul Papworth din Cambridge, Marea Britanie, au realizat recent primul transplant reusit din Europa al unei inimi care incetase sa bata in corpul donatorului, noua tehnica permitand cresterea numarului de posibili donatori cu pana la 25%.

Echipele medicale de la Spitalul Papworth din Cambridge, Marea Britanie, au petrecut peste un deceniu lucrand la proceduri care sa permita noul tip de operatie chirurgicala, inainte de a realiza transplantul, la inceputul lunii martie, informeaza theguardian.com. Medicii au declarat ca pacientul care a primit inima, londonezul Huseyin Ulucan, in varsta de 60 de ani, a petrecut doar patru zile in sectia de terapie intensiva, dupa transplant, starea sa de sanatate imbunatatindu-se in mod remarcabil. Ulucan, care a suferit un atac de cord in 2008, continua in prezent recuperarea la domiciliu.

"Este o reusita extraordinara. Pacienti care anterior nu ar fi putut primi o inima vor putea beneficia acum de transplant", a declarat pentru cotidianul The Guardian Simon Messer, de la sectia de transplant cardiotoracic a Spitalului Papworth.

Reusita operatiei, o premiera pentru un spital din Europa, coordonata de chirurgul Stephen Large, inseamna faptul ca mult mai multe inimi ar putea fi folosite pentru salvarea vietii pacientilor.

"Utilizarea acestui gen de inimi donate ar putea creste rata de transplanturi de cord cu pana la 25% in Marea Britanie", a declarat Stephen Large.

Procedura clasica implica folosirea pentru transplant a unor inimi care provin de la donatori care sunt declarati in moarte cerebrala, dar al caror sistem cardiovascular inca functioneaza, sangele continuand sa fie pompat in organism, scrie MEDIAFAX.

In schimb, pentru aceasta operatie, chirurgii au prelevat inima de la un donator dupa ce aceasta a incetat sa mai bata - in momentul in care se poate vorbi despre moarte circulatorie. Reusita medicala a presupus utilizarea de noi tehnici pentru a face ca inima sa bata din nou, in interiorul corpului donatorului, la doua minute dupa deces, si monitorizarea functiei cardiace pentru ca medicii sa se asigure ca organul este in conditii propice transplantului.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

Medicii au folosit ultrasunete pentru evaluarea modului de functionare a inimii repornite, timp de 50 de minute, inainte de a aproba transplantarea organului. Apoi, chirurgii au prelevat inima din organismul donatorului si au pus-o intr-un "sistem de ingrijire a organelor", care alimenta cordul cu sange si nutrienti, mentinand activitatea cardiaca timp de trei ore in timpul interventiei chiurgicale.

Inainte de a beneficia de transplant, Huseyin Ulucan abia putea sa mearga. In prezent, se poate deplasa singur, fara probleme, la controalele medicale de la spital. Stephen Petit, cardiolog la acest spital londonez, a declarat pentru BBC ca se asteapta la o imbunatatire crescanda a calitatii vietii pacientului. Medicii de la alte clinici specializate in transplant de cord din Marea Britanie vor adopta noua procedura in curand.

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...

In 2014, o echipa de medici din Australia a realizat primul transplant din lume al unei inimi care incetase sa mai bata in corpul donatorului, folosind tehnici similare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.