Boala Parkinson este cunoscuta in special ca suferinta care afecteaza persoane cu varste de peste 65 de ani, dar, in ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 - 50 de ani, a declarat Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR).

Parkinson, a doua boala neurodegenerativa ca frecventa, dupa Alzheimer, afecta, in special persoane cu varste de peste 65 de ani, a spus Muresanu. "Din nefericire, in ultimii ani, insa, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 - 50 de ani, uneori chiar si la 30 de ani", a mai spus acesta, cu o zi inainte de inceperea celei de a patra editii a Cursului International despre Boala Parkinson si Afectiunile de Miscare, care va avea loc la Poiana Brasov, in perioada 23 - 25 martie.

El a precizat ca majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie, a mai spus Muresanu.

La nivel mondial, sunt diagnosticate cu boala Parkinson aproximativ sase milioane de persoane. Numai in China exista mai mult de 1,7 milioane de persoane cu aceasta afectiune. In Europa se estimeaza ca sunt in prezent peste 1,2 milioane de pacienti cu boala Parkinson, iar numarul acestora este posibil sa se dubleze pana in 2030, a mai spus Muresanu.

In Romania, potrivit ultimelor date, sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar exista un numar mai mare de bolnavi care inca nu au fost diagnosticati. Potrivit specialistilor, boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventa in randul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocatilor, oamenilor de stiinta si preotilor, iar programatorii au o varsta mai mica in momentul diagnosticului. Oamenii implicati in procesul de fabricatie si de transport prezinta un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventa in mediul rural. Agricultorii sunt mai predispusi la aceasta boala decat vanatorii si silvicultorii, scrie MEDIAFAX.

Exista mai multi barbati decat femei cu boala Parkinson, insa situatia difera foarte mult in functe de tara. Astfel, exista un contrast puternic intre prevalenta crescuta masculina din Nigeria si predominanta feminina din Japonia. Etiopia are cea mai mica prevalenta a bolii Parkinson inregistrata in lume (7 la 100.000). Tara cu cea mai mare prevalenta din lume este Albania (800 la 100.000). In aceasta tara, mai multe afectiuni neurologice au fost raportate cu o incidenta mai mare.

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

In 1875, Henri Huchard a detaliat primul caz de boala Parkinson juvenila. El a descris la un copil de trei ani toate caracteristicile clinice ale bolii Parkinson. De atunci, cazul de boala Parkinson cu varsta cea mai mica a fost cel al unei fete de 10 ani din Oklahoma, care a prezentat primele simptome la numai doi ani. Cu toate acestea, dezvoltarea maladiei la persoanele sub varsta de 30 de ani este neobisnuita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.