Psihologul Hanibal Dumitrascu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca starile psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odata cu eclipsa partiala de Soare, iar psihoterapeutul Cristian Andrei a spus ca fenomenul astronomic are efecte secundare "asupra interpretarii".

Psihologul Hanibal Dumitrascu si psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit, pentru MEDIAFAX, despre efectele secundare asupra sanatatii oamenilor care pot aparea odata cu eclipsa partiala de Soare de vineri. "Dincolo de efectele de natura geofizica, care apar fara indoiala si duc la modificari ale homeostazei echilibrului, circulatia sangvina, hipertensiune arteriala si eventuale atacuri de panica, eu va spun ca, in cazul acesta, in care discutam de o eclipsa partiala de Soare, problemele vor fi mult mai reduse", a declarat Hanibal Dumitrascu pentru MEDIAFAX.

"Forta sau puterea de reprezentare colectiva pe care o au oamenii in legatura cu un asemenea eveniment poate sa genereze sau sa determine starile de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degraba a modalitatii colective de reprezentare si al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decat efectul propriu-zis asupra organismului uman", a precizat acesta.

El a spus ca lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci cand exista o eclipsa totala. "Cand este partiala sunt si efectele partiale, mult mai reduse decat in cazul unei eclipse totale. In cazul persoanelor care sufera de depresie, starea se acutizeaza, pentru ca e vorba de o slabiciune generala a starii psihice si a organismului persoanelor respective. Cu cat esti mai expus si ai vulnerabilitati de genul acesta, se poate sa fii mai afectat", a completat Dumitrascu.

In acest context, psihologul Hanibal Dumitrascu a afirmat ca, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei partiale de Soare, oamenii ar trebui sa creada mai putin in reprezentarile acestea colective conform carora "eclipsa aduce cu ea razboaie, cutremure, calamitati de tip natural". "Este doar o poveste, o mitologie si nu are de cele mai multe ori legatura cu realitatea, poate doar cu coincidentele", a concluzionat acesta.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Pe de alta parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat, pentru MEDIAFAX, ca eclipsa partiala de Soare simbolizeaza foarte bine fenomenul obscurantismului in sanul comunitatii. "Exista partea luminoasa a Soarelui si partea care este obturata si care pare intunecoasa si exact asa este si in societatea romaneasca, exista oameni luminati, care au cultura stiintifica si care nu sunt foarte impresionati de o eclipsa, si exista oameni care nu sunt informati si care nu au cultura suficienta si incep sa atribuie tot felul de puteri supranaturale acestui fenomen", a spus doctorul Cristian Andrei. El a spus ca "in societatea romaneasca sunt foarte multi oameni care se plaseaza in partea aceasta intunecoasa a culturii si ar putea spune ca atotputernicul Soare are probleme si ca sursa vietii pe Pamant sufera, cand, de fapt, Soarele nu pateste nimic".

Citeste si:
Eclipsa totală de lună și „Superluna sângerie” au loc astăzi. Unde...
Eclipsa totală de lună și...

"Exista si mitul acesta al atotputernicului, romanii fiind destul de inclinati sa aiba dictatori, sa aiba oameni care sa-i impresioneze si sa-i abuzeze. Sunt foarte curiosi atunci cand Soarele, dictatorul are un mic defect, o pata. Cam asta este preconceptia in popoare semidezvoltate, cum este si al nostru, poporul roman, cu o cultura pe jumatate. Oamenilor nu li se poate intampla nimic, pentru ca este doar un efect vizual, o suprapunere de obiecte care sunt la distanta unul fata de altul. Nici campul magnetic, nici radiatia solara nu se modifica in timpul acesta. Este o incidenta vizuala. Daca am fi in alta parte a Globului, nici nu am vedea aceasta eclipsa", a mai spus acesta.

Cristian Andrei a declarat ca eclipsa partiala de Soare nu are efecte secundare asupra sanatatii, ci asupra interpretarii. "Oamenii cu mai putina cultura interpreteaza mai alarmist, oamenii cu suficienta cultura isi vad de treaba lor", a adaugat acesta. Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Citeste si:
Covid-19 a crescut numărul tinerilor şi al cadrelor medicale cu...
Covid-19 a crescut numărul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.