Afla ce efect are triptofanul, o substanta care exista in oua, asupra comportamentului uman.

Oamenii de stiinta spun ca triptofanul, un aminoacid din anumite produse alimentare, poate sa influenteze comportamentul uman. Intr-un set de experimente, savantii olandezi au descoperit ca administrarea unor doze mici de triptofan - echivalentul cantitatii de triptofan din trei oua - a dus la dublarea sumelor donate de voluntari unor organizatii de caritate. Ouale si alte alimente precum pestele si laptele sunt bogate in triptofan, un aminoacid care este transformat in organism in serotonina, o substanta asociata cu buna dispozitie. Triptofanul este comercializat si sub forma unui supliment alimentar, denumit TRP.

Cercetatorii de la Universitatea Leiden din Olanda au explicat experimentul intr-un articol publicat in revista Frontiers in Psychology: "Pentru prima data, am incercat sa aflam daca administrarea unui compus prezent in anumite alimente precum peste, oua, soia si lapte poate sa stimuleze donatiile pentru organizatiile de caritate". "Studiul nostru reprezinta prima demonstratie din lume a faptului ca donatiile pentru caritate pot fi marite cu ajutorul suplimentelor alimentare asociate cu serotonina".

Cercetatorii olandezi au realizat un experiment pe 32 de barbati si femei. Jumatate dintre ei au primit o pudra ce continea 0,8 grame de TRP, iar ceilalti voluntari au primit o pudra placebo. Fiecare voluntar a primit suma de 7,5 lire sterline (11,25 dolari) pentru participarea la experiment. Ei au fost intrebati daca doresc sa doneze acea recompensa financiara sau o parte din ea in scopuri caritabile. Patru cutii - pentru Unicef, Amnesty International, Greenpeace si World Wildlife Fund - au fost plasate pe o masa, scrie MEDIAFAX.

Atunci cand psihologii au comparat rezultatele au descoperit ca voluntarii care au primit pudra TRP au donat, in medie, 1,15 dolari, in timp ce voluntarii care au primit un placebo au donat in medie doar jumatate din acea suma. Mecanismul prin care un supliment alimentar ajunge sa aiba un astfel de efect nu este deocamdata cunoscut, insa oamenii de stiinta sugereaza ca in acest proces ar putea fi implicata oxitocina, hormonul iubirii si al atasamentului, produs de femei in timpul alaptarii si raporturilor sexuale. Oamenii de stiinta au evidentiat deja apropierea dintre regiunile din creier asociate cu serotonina si oxitocina.

Citeste si:
Iancu Sterp, luat în vizor din cauza comportamentului de la...
Iancu Sterp, luat în vizor...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.