Mihai Eminescu a fost diagnosticat si tratat gresit pentru sifilis, mercurul folosit in tratament generand lezari ale sistemului nervos si cardiovascular grave si ireversibile, a spus academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, joi, la lansarea unui volum dedicat poetului.

Acest punct de vedere se regaseste in volumul "Maladia lui Eminescu si maladiile imaginare ale eminescologilor", editat de Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta si lansat joi la Academia Romana. Volumul poarta semnatura unor nume importante din medicina romaneasca, care, intr-o serie de articole complementare, aduc argumente cu privire la natura reala a bolii de care a suferit Eminescu si motivul mortii sale premature.

La lansare, academicianul Victor Voicu, farmacolog si toxicolog, coautor al volumului, a spus ca "la autopsie nu s-au gasit leziunile specifice sistemului in creier, ca sunt leziuni specifice sifilisului". "Era ignoranta vremii. Nu se putea pune la vremea aia diagnostic cert de sifilis. Era si o moda, boala venerica, sexuala era foarte frecventa, inclusiv la marii aristi. Tratamentul cu mercur nu a facut decat sa genereze lezari ale sistemului nervos si cardiovascular, ireversibile, grave", a spus academicianul Voicu, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca, pe fondul unei afectiuni de tip bipolar care nu a fost corect diagnosticata, Eminescu a primit diagnosticul eronat de sifilis, generand un tratament, standard la vremea respectiva, cu mercur. Din pacate, administrarea de lunga durata si in mod repetat a generat agravarea starii de sanatate a lui Eminescu si a contribuit la sfarsitul lui prematur.

La randul lui, profesor universitrar doctor Eduard Apetrei a spus ca Eminescu a murit si dintr-o cauza vasculara, el avand si o ateroscleroza precoce.

Potrivit academicianului Eugen Simion, opera lui Eminescu a fost creata pana la 33 de ani, dupa care au urmat cei sase in care a fost bolnav. In volumul lansat joi, este desfiintat si mitul privind moartea poetului in urma unei lovituri.

Volumul este o restituire morala a adevarului medical privind maladiile lui Eminescu si ultimii sai ani de viata, realizat intr-o perspectiva interdisciplinara si inedita in 10 articole complementare semnate de specialisti de prestigiu din medicina romaneasca actuala: prof. univ. dr. Irinel Ppopescu, acad. Ioan Aurel Pop, dr. Cecilia Carja, dr. Ioana Bonda, acad. Victor A. Voicu, prof.dr. Octavian Buda, prof. dr. Dan Prelipceanu, prof. dr. Calin Giurcaneanu, conf. univ. dr. Bogdan O. Popescu, prof. univ. dr. Eduard Apetrei, dr. Codrut Sarafoleanu, prof. univ. dr. Vladimir Belis precedate de un argument de acad. Eugen Simion.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Cartea a fost lansata joi la implinirea a 165 de ani de la nasterea poetului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.