Atitudinea fata de reproducere a barbatilor, despre care societatea in general, dar si diverse studii stiintifice si seriale de televiziune, afirma ca ar fi construiti genetic pentru a prefera aventurile sexuale si a dispretui implicarea in relatii de cuplu, nu este determinata de gene.

Intr-un studiu publicat marti, antropologii au prezentat o serie de dovezi potrivit carora promiscuitatea masculina nu este o caracteristica umana conditionata genetic, implantata in creier de procesul de evolutie a speciei noastre, informeaza Reuters. In schimb, strategiile de reproducere sunt flexibile, reactionand fata de anumite circumstante, precum proportiile celor doua sexe. Pe scurt, daca numarul femeilor este mic, barbatii prefera sa se angajeze in relatii pe termen lung, a declarat Ryan Schacht, cercetator la Universitatea Utah, coordonatorul acestui studiu publicat in Royal Society Open Science. Iar femeile, contrar stereotipurilor, pot fi la fel de mult interesate ca si barbatii in aventuri de o noapte.

Ideea potrivit careia evolutia i-a modelat pe barbati pentru a face din ei niste seducatori pare sa fie una foarte solida, cel putin in teorie. Cu cat un barbat intretine relatii sexuale cu mai multe femei si cu cat el este mai putin inclinat sa se ataseze de o femeie si de copiii lor, spune aceasta teorie, cu atat el va avea mai multi urmasi carora le va transmite genele sale - masura succesului in teoria evolutionista. In experimente, studentii de sex masculin au declarat in mod tipic ca prefera aventurile sexuale in defavoarea angajarii intr-o relatie de cuplu, intarind si mai mult teoria potrivit careia acest comportament reproductiv este determinat genetic de procesul de evolutie a speciei umane.

Ryan Schacht si Monique Borgenhoff Mulder de la Universitatea California din orasul Davis au testat aceasta idee pe tribul amerindian Makushi din Guyana. In cele opt comunitati pe care le-au monitorizat, proportiile dintre numarul barbatilor si numarul femeilor au variat de la 1,43 la 0,93. Cu cat barbatii erau mai numerosi decat femeile, cu atat ei erau mai putin dispusi sa se inscrie in stereotipul comportamentului reproductiv inclinat spre aventuri sexuale multiple.

Aceasta constatare cadreaza insa cu teoria evolutiei speciei umane, spune profesorul Schacht. Pe de-o parte, angajamentul intr-o relatie monogama creste numarul "oportunitatilor de copulatie" de care beneficiaza barbatii angajati in astfel de relatii in comparatie cu aceia care continua sa seduca partenere noi. "Cea mai buna strategie in acest caz este sa gasesti o femeie si sa ramai alaturi de ea", spune cercetatorul american. Infidelitatea si promiscuitatea scad sansele de succes, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Gecile pentru bărbați: 3 tendințe pentru sezonul rece
Gecile pentru bărbați: 3...

In schimb, in timp ce selectia naturala favorizeaza comportamentele care cresc sansele unui barbat de a avea copii, acelasi proces favorizeaza inca si mai puternic comportamentele care maximizeaza sansele acelor barbati care cresc, se maturizeaza si devin ei insisi parinti. Acest lucru se intampla atunci cand un barbat ramane langa o femeie, pentru a o apara si a-i furniza mijloace de trai, in loc sa treaca de la o aventura sexuala la o alta.

Un sustinator renumit al pshihologiei evolutive, disciplina asociata cu ideea ca barbatii sunt determinati genetic pentru a cauta aventurile sexuale de o noapte, considera ca noul studiu "cadreaza in mare parte foarte bine" cu principiile enuntate de aceasta ramura stiintifica. Contrar stereotipurilor, David Buss, cercetator la Universitatea Texas, "nimeni nu a argumentat ca barbatii sunt inflacarati, iar femeile rusinoase. Tipul de strategie de reproducere adoptat de fiecare barbat "depinde in mare parte de context", a adaugat el.

Citeste si:
Andreea Marin, declarații neașteptate despre infidelitate: „Niciun...
Andreea Marin, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.