Munca in exces poate duce la un consum exagerat de alcool, potrivit oamenilor de stiinta dintr-o echipa internationala, care au avertizat opinia publica, prin intermediul unui studiu publicat miercuri, in legatura cu acest dublu exces ce afecteaza starea de sanatate, informeaza AFP.

Analiza unei serii de studii realizate pe un total de peste 400.000 de persoane arata ca oamenii care lucreaza peste 48 de ore pe saptamana, dincolo de limita impusa de o directiva europeana in domeniul muncii, prezinta o probabilitate mai mare de a adopta un comportament de consum considerat riscant pentru starea lor de sanatate, afirma autorii acestei cercetari, publicate in The British Medical Journal (BMJ). Un consum de alcool considerat riscant corespunde unui numar de peste 14 bauturi alcoolice pe saptamana pentru femei si de peste 21 pentru barbati.

Referinta pentru o bautura alcoolica este in general "unitatea" de alcool, adica 10 grame de alcool pur, corespunzand unui pahar standard, precum un mic pahar de whisky (3 centilitri), un pahar de vin (10 centilitri) si o halba de bere (25 centilitri cu o concentratie de alcool de 5%). Datele individuale arata ca persoanele care lucreaza intre 49 si 54 de ore pe saptamana si cele ale caror orare de lucru saptamanale depasesc durata de 55 de ore prezinta un risc mai mare cu 13% respectiv 12% de a abuza de alcool, in comparatie cu angajatii care lucreaza intre 35 si 40 de ore saptamanal, scrie MEDIAFAX.

Numarul mare de ore de munca lucrate a fost in trecut asociat cu un risc sporit de maladii cardiovasculare, accidente de munca si probleme de sanatate mintala, noteaza autorii studiului. Noua cercetare, realizata de o echipa internationala, a fost desfasurata in 14 tari dezvoltate: Germania, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, Statele Unite, Franta, Finlanda, Japonia, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Suedia si Taiwan.

Cresterea probabilitatii de a dezvolta obiceiuri de consum considerate riscante din cauza muncii in exces este mica in termeni absoluti, dar ea justifica o examinare atenta, afirma intr-un comentariu publicat in aceeasi revista Cassandra Okechukwu de la Scoala de sanatate publica afiliata Universitatii Harvard din Statele Unite. Posesia unui loc de munca este asociata cu o frecventa mai mica a consumului de alcool si cu sanse mai mari de vindecare dupa un abuz de alcool in comparatie cu persoanele aflate in somaj, a adaugat ea. Aceste riscuri trebuie luate in serios, a avertizat aceeasi cercetatoare.

Citeste si:
Dușurile reci au grijă atât de pielea ta, cât și de sănătatea mintală!
Dușurile reci au grijă atât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.