Adolescentii au mai putini prieteni decat in urma cu 20 de ani, in ciuda dezvoltarii intense a retelelor de socializare online, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la The University of Queensland din Australia, informeaza dailymail.co.uk.

Potrivit acestui studiu, adolescentii se simt mai putin singuri in prezent decat in urma cu doua decenii, insa acestia au relatii sociale superficiale.
Studiul, care a inclus un esantion de peste 285.000 de liceeni americani, chestionati in perioada 1991 - 2012, a descoperit ca tinerii au mai putini prieteni cu care sa interactioneze, dar si o mai mica dorinta de a-si face mai multi amici, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Globe and Mail, care citeaza rezultatele acestui studiu publicat in Personality and Social Psychology Bulletin, schimbarile economice ar putea fi cele care au determinat cresterea gradului de izolare in randul tinerilor. "Oportunitatile economice mai mari ofera indivizilor o mai mare libertate de actiune in privinta gestionarii fondurilor proprii, o mai mare libertate de a decide cu cine sa inceapa o relatie sentimentala si cu cine sa se casatoreasca, de a reduce influenta rudelor si de a le da oamenilor o mai mare autonomie, fapt care poate creste individualismul", au spus cercetatorii care au realizat acest studiu.

"Modificarile economice duc la cresterea individualitatii, fapt care poate duce la scaderea interesului pentru a avea prieteni, crescand increderea in sine, stima de sine si scazand gradul de singuratate"
, au mai spus acestia. Coordonatorul studiului, doctorul David Clark, a spus ca sunt necesare alte cercetari asupra societatilor si culturilor din afara SUA pentru a putea determina daca modernizarea este cauza tuturor acestor probleme.

Rezultatele acestei cercetari vin dupa alte serii de studii care au aratat ca dezvoltarea retelelor de socializare online are un efect negativ asupra calitatii relatiilor de prietenie.

Un studiu din anul 2006, realizat de sociologii de la Duke University, a aratat, de asemenea, ca, in medie, cei mai multi adulti au doar doua persoane apropiate cu care pot discuta despre cele mai importante subiecte din viata lor. De asemenea, potrivit aceluiasi studiu, un sfert dintre adulti nu au niciun confident.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.