Cea mai veche apa de pe Pamant, captiva in profunzimile scoartei terestre, este prezenta intr-un volum mult mai mare decat au crezut anterior oamenii de stiinta, potrivit unui studiu publicat recent in revista Nature, informeaza bbc.com.

Aceasta apa, veche de cateva miliarde de ani, se afla la o adancime de mai multi kilometri sub nivelul scoartei terestre. Oamenii de stiinta estimeaza ca apa captiva in profunzimile Pamantului are un volum de 11 milioane de kilometri cubi - mai mult decat volumul total al apei din toate raurile, lacurile si mlastinile de pe Terra.

Studiul, coordonat de Barbara Sherwood Lollar, profesor la Universitatea Toronto din Canada, a fost prezentat la conferinta de toamna organizata de American Geophysical Union.

Cercetatorii nord-americani au descoperit ca aceasta apa captiva reactioneaza cu rocile si elibereaza hidrogen, un element chimic care reprezinta o potentiala sursa de hrana. Din acest motiv, straturile profunde ale scoartei Pamantului ar putea adaposti forme de viata microscopice.

Scoarta terestra din care sunt formate continentele contine unele dintre cele mai vechi roci de pe planeta.

Oamenii de stiinta care sondeaza profunzimile Terrei - prin sonde si mine - au descoperit ca apa captiva la acel nivel este aproape la fel de veche ca si rocile in cauza, scrie MEDIAFAX.

Cea mai veche apa, descoperita la o adancime de 2,4 kilometri intr-o mina din Canada, are o vechime cuprinsa intre 1 miliard si 2,5 miliarde de ani.

Pe langa noile estimari ale volumului total de apa straveche, savantii nord-americani au folosit date culese din 19 mine, analizate in cadrul programului Deep Carbon Observatory, pentru a calcula volumul de hidrogen produs prin intermediul reactiilor chimice subterane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.