Sonda New Horizons, care apartine NASA, destinata cercetarii planetei pitice Pluto si corpurilor spatiale din Centura Kuiper, intr-o misiune fara precedent, a fost "trezita", sambata, din "hibernare", dupa o calatorie prin spatiu de 4,8 miliarde de kilometri, ce a durat noua ani, transmite Reuters.

Sonda New Horizons a fost activata sambata, in jurul orei 20.00 GMT, dar confirmarea la sol a venit duminica, in jurul orei 02.30. New Horizons este atat de departe de Terra incat semnalele radio, care calatoresc cu viteza luminii, au nevoie de patru ore si 25 de minute pentru a ajunge pe Pamant.

Misiunea de observare a lui Pluto, a satelitilor planetei pitice si a altor corpuri solare din vecinatatea inghetata va debuta pe 15 ianuarie 2015, potrivit oficialilor NASA. Sonda se va apropia cel mai mult de planeta pitica pe 14 iulie 2015. Pluto se afla in Centura Kuiper, o regiune de mini-planete si alte corpuri inghetate care orbiteaza Soarele dincolo de Neptun si despre care se crede ca sunt ramasite ale procesului de formare a Sistemului Solar, in urma cu 4,6 miliarde de ani. Este ultima dintre regiunile neexplorate ale Sistemului Solar, scrie MEDIAFAX.

De la descoperirea ei, in 1930, de astronomul american Clyde William Tombaugh, Pluto a ramas un mister pentru savanti, care se chinuie sa explice de ce o planeta cu o raza de doar 1.190 de kilometri ar putea exista dincolo de lumile uriase ale planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. "Ne intrebam daca Pluto era un inadaptat", a spus cercetatorul coordonator al misiunii, Alan Stern.

In 1992, astronomii au descoperit ca Pluto, situata la o distanta de Soare de 40 de ori mai mare decat cea dintre Terra si astru, nu era singura in departarile Sistemului Solar, iar din acest motiv Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union) a decis sa reevalueze definitia unei "planete". In 2006, cu New Horizons deja lansata, Pluto si-a pierdut titlul de a noua planeta a Sistemului Solar, fiind clasata in categoria "planetelor pitice", deoarece nu a "curatat" spatiul cosmic din vecinatatea orbitei sale. De atunci, peste 1.000 de planete pitice au fost descoperite in Centura Kuiper.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Centura Kuiper este o regiune a Sistemului Solar similara centurii de asteroizi, dar mult mai mare ca aceasta si cuprinzand mult mai multe corpuri spatiale, formate din diferite tipuri de gheata. Centura Kuiper a fost denumita dupa Gerard Peter Kuiper (1905 - 1973), un astronom olandezo-american care a prezis si demonstrat existenta acestei centuri de materie a Sistemului Solar.

In 2015, sonda New Horizons va transmite spre Terra primele imagini detaliate cu Pluto si satelitii sai, iar astronomii conteaza in anii viitori si pe sistemul de imagistica in infrarosu de la bordul succesorului lui Hubble, telescopul spatial James Webb - deocamdata programat pentru lansare in 2018, potrivit site-ului NASA -, pentru a realiza o serie de cercetari si mai detaliate, precum compozitia chimica de la suprafata lui Pluto si a satelitilor sai, dar si de la suprafata numerosilor asteroizi care se afla in Centura Kuiper.

Citeste si:
Prima sonda lunara israeliana a transmis un "selfie" cu Terra
Prima sonda lunara israeliana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.