Oamenii de stiinta americani au creat un medicament care vindeca leziunile de la nivelul maduvei spinarii, stimuland cresterea nervilor spinali si contribuind astfel la vindecarea zonelor vatamate.

Studiul, realizat pe soareci si publicat in revista Nature, a aratat ca miscarile membrelor si controlul asupra vezicii urinare pot fi reinstaurate in anumite grade. Medicamentul functioneaza prin intreruperea sintezei unui fel de "clei lipicios" care impiedica celulele nervoase sa creasca dupa o accidentare la coloana vertebrala.

Teste suplimentare vor fi necesare, insa reprezentantii programului de cercetare Spinal Research spun ca "un progres real" a fost deja facut prin intermediul acestui medicament, scrie MEDIAFAX.

Accidentarile suferite la nivelul maduvei spinarii intrerup fluxul constant de semnale electrice dintre creier si restul corpului. Astfel de accidentari pot duce la paralizie. Cercetatorii de la Case Western Reserve University School of Medicine din statul american Ohio spun ca tesutul cicatrizant format dupa o accidentare impiedica maduva spinarii sa se repare.

Proteine zaharoase sunt sintetizate de tesutul cicatrizant, iar acestea actioneaza ca un clei lipicios. Partea prelungita a nervului - axon - ramane prinsa in acel clei, daca incearca sa traverseze zona vatamata din maduva spinarii. Savantii americani au injectat o substanta chimica sub piele, care a ajuns in maduva spinarii si a intrerupt procesul de sintetizare a acelui clei.

"A fost ceva uimitor - axonii au continuat sa creasca tot mai mult", a dezvaluit coordonatorul studiului, profesorul Jerry Silver. In acest test, 21 dintre cei 26 de soareci au prezentat anumite grade de recuperare, fie in ceea ce priveste capacitatea de miscare a membrelor, fie in reluarea functiei vezicii urinare.

"Ceea ce am vazut a fost cu adevarat remarcabil. Unii dintre soareci s-au recuperat fantastic, atat de bine incat cu greu ai mai fi putut sa-ti dai seama ca in acea zona a existat o accidentare", a adaugat cercetatorul american. Jerry Silver considera ca noul medicament trebuie sa fie testat intr-o serie de experimente suplimentare, ce vor fi realizate pe animale de talie mai mare, inainte de debutul testelor pe pacienti umani.

Citeste si:
9 curiozități despre planeta noastră pe care nu le-ai învățat în...
9 curiozități despre planeta...

El considera de asemenea ca medicamentul ar putea fi folosit in conjunctie cu alte tratamente revolutionare, precum transplantul de nervi si stimularea electrica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.