Chiar daca anumite studii sugereaza ca eventuala insuficienta a vitaminei D ar putea avea consecinte nefaste asupra sanatatii, un comitet de experti din Statele Unite a refuzat sa recomande lansarea pe piata a unui test universal de depistare a carentei de vitamina D.

"Indicatiile clinice actuale sunt insuficiente pentru a evalua binefacerile unui test universal de depistare in raport cu efectele nefaste ale unei carente in vitamina D la adultii fara simptome", a concluzionat comitetul United States Preventive Services Task Force / USPSTF, compus din experti independenti.

Mai multe studii citate in raport arata ca o concentratie scazuta de vitamina D poate sa creasca riscul de fracturi, patologii cardiace, cancer colorectal, diabet, depresie si mortalitate. Totusi, oamenii de stiinta nu au gasit o legatura directa care sa indice faptul ca un test universal de determinare a concentratiei de vitamina D in sange ar reduce aceste riscuri, scrie MEDIAFAX.

Comitetul american a estimat ca astfel de teste de depistare ar trebui sa fie prescrise de medici in functie de specificul fiecarui pacient.
Intr-un raport publicat in 2010, Institutul american de medicina (IOM) a ajuns la concluzia ca vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor, dar nimic nu ii permite sa spuna ca o carenta de vitamina D poate sa provoace o anumita boala. IOM recomanda 600 de miligrame de vitamina D pe zi pentru adultii de pana la 70 de ani si 800 de miligrame pe zi pentru persoanele in varsta de peste 70 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.