Robotul Philae, ajuns miercuri pe suprafata cometei Churyumov-Gerasimenko, a incetat sa comunice, bateriile sale fiind descarcate, insa specialistii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) spun ca au primit informatii care ar putea oferi noi indicii despre originea vietii de pe Terra.

Potrivit lexpress.fr, robotul Philae "a adormit" in noaptea de vineri spre sambata, insa a putut transmite specialistilor de pe Terra, prin intermediul sondei Rosetta, datele despre prima sa forare in nucleul cometei.

Robotul ar putea, in cel mai bun caz, sa functioneze pana in luna martie, cu ajutorul panourilor sale solare. Dar specialistii de la ESA si de la Centre National d'Etudes Spatiales (CNES), din orasul francez Toulouse, nu si-au pierdut speranta, fiind posibil ca sambata dimineata robotul sa se "trezeasca" si sa reia contactul cu Terra.

"Vom incerca din nou. Insa sansele de a restabili contactul sunt foarte slabe", a declarat pentru AFP Stephan Ulamec, de la centrul ESA din orasul german Darmstadt.

"Nivelul bateriei este sub cel necesar pentru functionarea computerului central", a adaugat acesta.

In noaptea de vineri spre sambata cercetatorii au incercat sa modifice cu 35 de grade pozitia lui Philae pentru ca panourile sale solare sa primeasca mai multa lumina si sa realimenteze astfel bateriile robotului, scrie MEDIAFAX.

Philae a ajuns pe suprafata cometei intr-o zona acoperita de umbra unei stanci si nu primeste suficienta energie de la Soare pentru a putea functiona mai mult timp. Manevra de rotire a sa era una periculoasa, pentru ca fortele implicate in procesul de forare a nucleului puteau destabiliza robotul, care se afla pe o suprafata inclinata.

"Nu mai primim date. Am pierdut contactul", a declarat Philippe Gaudon, sef de proiect in cadrul misiunii spatiale Rosetta de la CNES, sambata, in jurul orei 02.30 (ora Romaniei, n.r.). Dupa calculele ESA, bateriile lui Philae s-au descarcat in jurul orei 03.00.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Aceasta misiune este unica si va ramane unica, a subliniat, vineri, Andrea Accomazzo, director de zbor in cadrul misiunii Rosetta.

Lansata in 2004, misiunea Rosetta a ESA este dedicata aflarii mai multor date despre originile Sistemului Solar, iar robotul Philae are ca misiune colectarea unor molecule organice care ar fi putut sa joace un rol determinant in aparitia vietii pe Terra. Cometele sunt cele mai primitive corpuri ceresti din Sistemul Solar. Sonda Rosetta a trimis deja primele imagini realizate vreodata ale suprafetei unei comete.

Philae a ajuns pe suprafata cometei 67P/ Churyumov-Gerasimenko miercuri, dupa o cadere libera catre nucleul cometei care a durat sapte ore. Robotul a fost transportat la bordul sondei spatiale Rosetta, care a calatorit 10 ani si 6,4 miliarde de kilometri pentru a se intalni cu cometa.

Citeste si:
Kabul: Un cadavru a fost găsit în trenul de aterizare al unui C-17...
Kabul: Un cadavru a fost...

ESA a transmis, vineri, comenzile pentru ca robotul, de marimea unei masini de spalat, sa demareze forarea in nucleul cometei, in speranta ca acesta va reusi sa adune esantioane de materie care sa fie analizate de laboratorul de la bord. "Primul foraj pe o cometa a devenit realitate", s-a "laudat" Philae pe contul sau de pe reteaua de socializare Twitter.

Ulterior robotul a transmis informatiile potrivit carora forarea in nucleul cometei a fost realizata, la circa 25 de centimetri adancime, informeaza Reuters. Insa cercetatorii nu stiu daca robotul a putut aduce la suprafata esantioanele colectate.

Micul robot a putut sa radiografieze interiorul cometei, sa-i studieze magnetismul, sa realizeze imagini cu solul, sa analizeze moleculele complexe de la suprafata. Potrivit specialistilor de la CNES, misiunea sa este realizata in proportie de 80%. Dupa trei zile de lucru, "rezultatete lui Philae sunt extraordinare", este de parere Marc Pircher, director al CNES.

Citeste si:
"Luna de zapada", eclipsa de luna si aparitia "Cometei de Anul Nou"
"Luna de zapada", eclipsa de...

Echipa de la centrul de control din Darmstadt, Germania, nu a localizat cu precizie pozitia robotului pe cometa, dupa ce Philae a sarit de doua ori de pe suprafata obiectului cosmic, in timpul procesului de aterizare, care a avut loc miercuri. Savantii analizeaza transmisiunile radio dintre robot si Rosetta pentru a vedea daca exista vreo metoda de a calcula pozitia lui Philae. Analiza a oferit deja "o arie de incertitudine", pe raza careia, foarte probabil, se afla Philae.

Aterizare istorica a robotului Philae pe cometa Churyumov-Gerasimenko

Imaginile realizate de Rosetta ar trebui sa identifice pozitia micului robot, potrivit lui Paolo Ferri, seful operatiunilor misiunii Rosetta in cadrul ESA. Paolo Ferri este increzator ca inginerii vor gasi o solutie pentru problema cantitatii insuficiente de energie de care dispune Philae.
Citeste si:
Un jurnalist si sotia sa, impuscati in Franta
Un jurnalist si sotia sa,...

In cazul restabilirii contactului, daca totul functioneaza asa cum a fost programat, Philae ar trebui "sa moara de cald" in martie 2015, atunci cand cometa se va apropia de Soare.

Insa Rosetta isi va continua misiunea de "insotitoare" a cometei Churyumov-Gerasimenko cel putin pana pe 13 august 2015, data la care cometa va trece la cea mai mica distanta de Soare. Misiunea ei este programata sa dureze pana la sfarsitul lunii decembrie 2015.

Plasarea unui robot pe o cometa aflata la o distanta de peste 500 milioane de kilometri de Terra reprezinta o premiera in istoria explorarii spatiale si un punct culminant al unei misiunii care a inceput in urma cu 20 de ani.

Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, echivalentul a trei avioane Airbus 380, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ 2.000 de cercetatori pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 tari europene si Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spatiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.