Cometa Siding Spring, care a trecut, in octombrie, pe langa Marte, a iluminat cerul cu "stele cazatoare" si a schimbat compozitia chimica a atmosferei planetei rosii, a anuntat NASA vineri, potrivit AFP.

Cometa Siding Spring a trecut pe la mai putin de 136.000 de kilometri de Marte, pe 19 octombrie. "Ochii" tuturor sondelor si robotilor pe care NASA si Agentia Spatiala Europeana ii aveau la dispozitie pentru a observa evenimentul au fost indreptati catre acest obiect cosmic sosit din cele mai indepartate colturi ale Sistemului Solar.

"Credem ca acest tip de eveniment se produce o data la 8 milioane de ani"
, a declarat Jim Greene, director al departamentului de stiinte planetare din cadrul NASA.

In trecerea pe langa planeta, coada cometei a trimis mii de kilograme de praf in atmosfera martiana, mult mai mult decat prevazusera oamenii de stiinta.
Particulele de praf desprinse din nucleul cometei au bombardat stratul superior al atmosferei rarefiate de pe Marte si "i-au schimbat practic compozitia chimica", a explicat Green, scrie MEDIAFAX.

Acest fenomen a fost astfel observat pentru prima data la un asemenea grad de intensitate, a subliniat Green, in timp ce analize in curs de desfasurare sunt asteptate sa arate daca modificarile chimice ale atmosferei sunt temporare sau au un caracter permanent. Instrumentele stiintifice au detectat mai ales ion de fier, magneziu si sodiu, dar si elemente gasite in premiera pe o cometa originara din Norul lui Oort, regiune care se situeaza la periferia Sistemului Solar.

Daca oamenii ar fi fost pe Marte pentru a observa fenomenul, ar fi vazut un halou galben intens pe cer si "ar fi observat fara indoiala mii de stele cazatoare pe ora", a declarat Nick Schneider, cercetator la universitatea Boulder responsabil cu unul dintre instrumentele de la bordul sondei MAVEN, care se afla pe orbita planetei Marte.

Cercetatorii s-au felicitat pentru decizia de a pune la adapost, de partea cealalta a planetei, cele trei sonde spatiale martiene care studiaza planeta. "Mi se pare foarte evident ca (sondele, n.r.) nu ar fi supravietuit, daca ne uitam la reactia violenta a atmosferei martiene in urma intalnirii cu coada cometei", a mai spus Schneider.

Citeste si:
Descoperă lumea: 16 motive pentru care India pare a fi o altă planetă
Descoperă lumea: 16 motive...

Cometa Siding Spring a trecut pe 19 octombrie, la ora 21.27 (ora Romaniei), la o distanta de 135.895 kilometri de Marte. Nucleul cometei Siding Spring, cunoscuta in mediul stiintific sub indicativul C/2013 A1, are circa 1,6 kilometri in diametru, dar este la fel de solid ca o minge de talc si calatoreste prin spatiu cu o viteza de 202.000 de kilometri de ora, ceea ce inseamna 56 de kilometri pe secunda. Specialistii anuntasera deja ca exista probabilitati extrem de mici ca planeta rosie sa fie lovita.

Cometa Siding Spring a fost descoperita de Robert McNaught cu ajutorul observatorului australian de la Siding Spring, in ianuarie 2013. Obiectul spatial s-ar fi format acum mai multe milioane de ani in Norul lui Oort, o regiune localizata la granita Sistemului Solar, care este practic un rezervor de comete "ce nu s-au schimbat deloc de la nasterea Sistemului Solar", a explicat agentia spatiala americana. Cometa C/2013 A1 a calatorit mai bine de un milion de ani inainte de a se intalni pentru prima data cu Marte si nu va mai reveni in Sistemul Solar decat dupa un alt milion de ani, cand va efectua o noua rotatie in jurul Soarelui.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.