Un compus chimic din mere si capsuni ar putea reduce daunele provocate inimii dupa un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, informeaza dailymail.co.uk.

Rata de supravietuire in urma infarctului ar putea creste semnificativ datorita unei descoperiri recente a cercetatorilor britanici. Un compus chimic gasit in mere si capsuni ar putea fi util in reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima si creierul in urma unui infract sau atac vascular cerebral.

O echipa de cercetatori condusa de medici si biologi de la Universitatea Cambridge considera ca daca substanta din fructe este injectata dupa un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Descoperirea, publicata miercuri in revista Nature, a fost facuta dupa ce savantii au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate dupa producerea unui infarct sau atac vascular cerebral. Desi cea mai mare parte a daunelor apar in timpul infarctului in sine, o parte a problemelor apar dupa ce circulatia sangvina revine in organul respectiv dupa accident, MEDIAFAX.

Dupa ce medicii indeparteaza cheagul de sange care a cauzat atacul vascular - un proces vital pentru supravietuirea pacientului - sangele oxigenat iriga din nou inima sau creierul. Medicii au fost frustrati de foarte mult timp de faptul ca, salvand viata pacientului, provoaca mai multe traume organismului. Dar pana acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

Noul studiu, efectuat cu ajutorul unor modele computerizate si confirmat pe soareci, a aratat ca traumele organelor sunt provocate de o substanta chimica numita succinat, o sare a acidului succinic, care apare in mod natural in organism.

Savantii au descoperit ca succinatul se acumuleaza in cantitati foarte mari in tesuturile lipsite de oxigen in timpul unui atac. Cand circulatia sangvina este reluata, succinatul reactioneaza cu oxigenul, producand molecule ale unor substante care omoara celulele cardiace sau ale altor organe. Traumele suferite astfel cresc riscul ca, in lunile si anii urmatori, pacientul sa sufere din nou un atac vascular sau alte probleme.

Citeste si:
De ce mor subit tinerii sub 40 de ani. Motivele care duc la infarct...
De ce mor subit tinerii sub...

Cercetatorii au descoperit ca pot reduce daunele cauzate organelor soarecilor injectand compusi chimici simpli gasiti in mere si capsuni, care inhiba acumularea de succinat in perioada imediat urmatoare unui infarct.

Substantele in cauza sunt ieftine, deja disponibile si se gasesc in mod natural in fructe ca merele, capsunii si strugurii, desi nu in cantitati suficient de mari pentru a fi eficiente exclusiv prin consumarea acestor fructe.

"Acest studiu explica modul in care se produc traume ale organelor in primele minute de dupa restabilirea circulatiei sangvine in urma unui atac vascular si, mai important, cum pot fi limitate aceste traume", a declarat cercetatorul Michael Murphy de la Universitatea Cambridge.

Medicii spun ca rezultatele studiului sunt foarte interesante si ar putea duce la realizarea de teste clinice pe pacienti umani in urmatorii ani.

Citeste si:
Ce consecințe poate avea tratamentul cu Paracetamol pe o perioadă...
Tratamentul cu Paracetamol pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.