Potrivit unui nou studiu, persoanele care au probleme cu hipertensiunea arterială, însă întrebuințează frecvent paracetamol, prezintă un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Ce riscați dacă administrați des Paracetamol

Specialiștii susțin că personele care primesc indicații de a administra paracetamolul pentru durerile cronice, ar trebui să primească cea mai mică doză eficientă și pentru un timp scurt.

Potrivit noului studiu, efectul asupra tensiunii arteriale este asemănător cu antiinflamatoarele nesteroidiene, precum ibuprofenul, folosit pentru durerea cronică, dar care mărește tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Experții afirmă că creșterea tensiunii arteriale ar putea duce și la riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

Aceștia sunt de părere ca în urma acestui studiu, să fie efctuată o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți, mai ales în cazul celor cu această afecțiune sau cu risc deosebit de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Retail jobs

Ce avertisment au dat medicii

„Acest studiu arată clar că paracetamolul – cel mai folosit medicament din lume – crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral. Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a declarat profesorul James Dear, președintele personal de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh.

Conform analizelor din cadrul studiului, persoanele care au încetat să administreze medicamentul, au revenit la tensiunea arterială la care erau la începutul studiului, concluzionând că medicamentul a contribuit la creșterea ei.

Citeste si:
Măsuri de prim ajutor în cazul unui AVC
Măsuri de prim ajutor în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.