Sunt tot mai multe cazuri de moarte subită în rândul tinerilor sub 40 de ani. Infarctul sau AVC-ul apare tot mai frecvent la categorii de vârstă pe care medicii le considerau excepții. Motivele.

Motivele care duc la infarct sau AVC în cazul tinerilor sub 40 de ani

Doctorii susțin că nopține nedormite, stresul, alimentația și fumatul duc la apariția sindromului morții subite la adulți. Statisticile arată o realitate crudă și dau peste cap studiile făcute în urmă cu decenii: infarctul apare tot mai frecvent la oameni tot mai tineri, chiar și la cei sub 30 de ani.

„S-a schimbat un anumit profil la tineri, mai ales în ultimii 10 ani. Este vorba de sedentarism, este vorba de colesterolul crescut, de alimentaţia nesănătoasă, creşterea în greutate, obezitatea şi toate acestea duc la dezvoltarea galopantă”, a explicat Tatu Chiţoiu, Preşedintele Societăţii de Cardiologie.

Cumulați, acești factori pot duce la accident vascular cerebral. „Cel mai tânăr pacient a fost anul trecut în august: 21 de ani. Acum eşti bine, în 5 minute ai făcut accident vascular. Marea majoritate sunt stresaţi, fumători”, spune Alina Murariu, neurolog.

„Tineri până în 40 de ani care se află în acest sindrom de burn-out. Problema este că 80% nu vin. Cei 20% care vin sunt corporatişti”, a precizat Daniela Biriş, psiholog.

Medicii recomandă cât mai multă mișcare, o alimentație echilibrată, fără energizante, iar după vârsta de 40 de ani controalele anuale ar trebui să devină obligatorii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.