Cercetatorii de la spitalul pentru copii din orasul american Cincinnati au reusit sa obtina in laborator primele stomacuri umane functionale si in trei dimensiuni, in cadrul unui studiu in vitro care deschide noi perspective de tratament contra bolilor gastrointestinale, potrivit maxisciences.com.

Oamenii de stiinta americani au obtinut pentru prima data in istorie tesut stomacal, in 3D, pornind de la celule susa umane. Reusita lor consta in cateva organe miniaturale, cultivate in vase Petri. De marimea unui bob de mazare, stomacurile minuscule sunt folosite pentru a studia anumite patologii care afecteaza mucoasa stomacala, precum ulcer, cancer si gastrita. Aceste maladii gastrointestinale afecteaza aproape 10% din populatia mondiala. Dezvoltarea lor a fost asociata cu infectia cronica provocata de bacteria Helicobacter pylori.

La ora actuala, stomacul uman reprezinta inca, din multe puncte de vedere, un veritabil mister pentru oamenii de stiinta. Astfel, pentru a studia mecanismele adiacente care se activeaza dupa aparitia tulburarilor gastrointestinale, cercetatorii vor sa dezvolte modele de laborator cat mai apropiate de realitate, scrie MEDIAFAX.

Pentru acest lucru, cercetatorii din Cincinnati au selectat mai intai cateva celule susa pluripotente. Aceste entitati celulare sunt capabile sa se diferentieze in orice tip de celule specializate. Identificand procesele de diferentiere specifice formarii stomacului, savantii americani au reusit sa obtina aceste organe in laborator, la scara miniaturala.

Stomacurile umane create in laboratoarele din Cincinnati au diametre de circa trei milimetri si au o forma ovala, similara unei mingi de rugby.

Potrivit autorilor studiului, mini-organele reactioneaza la infectia cu H. Pylori in acelasi fel in care o fac stomacurile obisnuite. Profesorul James Wells, coordonatorul principal al cercetarii considera ca, gratie studiului sau, va fi posibil intr-un viitor nu foarte indepartat ca medicii sa obtina in laborator un stomac uman complet dezvoltat, care va putea fi apoi transplantat pe un pacient care sufera de o boala gastrointestinala grava.

Citeste si:
Importanța farmaciilor cu laborator în asigurarea asistenței medicale
Importanța farmaciilor cu...

Studiul a fost publicat in revista Nature.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.