Farmaciile sunt o parte importantă a sistemului de îngrijire a sănătății, oferind servicii cu adevărat utile în comunitate. Un laborator bine echipat este vital pentru asigurarea calității produselor farmaceutice și pentru furnizarea unor servicii profesionale de înaltă calitate. Alegerea aparaturii potrivite și dispunerea acesteia într-o configurație eficientă sunt condiții pentru funcționarea optimă a laboratorului.

Importanța și rolul farmaciilor care dețin laborator

Deși diversitatea produselor farmaceutice disponibile pe piață este imensă, laboratoarele care încă funcționează în unele farmacii, precum cele ale spitalelor, dar și farmaciile din orașe, își păstrează rolul important în asigurarea tratamentului personalizat, în anumite situații specifice.

Aceste laboratoare din farmacii le permit medicilor curanți să formuleze tratamente individualizate pentru anumite probleme de sănătate sau să solicite formule cu o concentrație diferită de cea de pe piață, în funcție de nevoile specifice ale pacienților. De asemenea, în laboratorul unei farmacii se pot prepara diverse forme de prezentare ale medicamentelor care combină substanțe active ce nu se regăsesc în amestecul respectiv, în preparatele deja existente pe piață.

Pe scurt, laboratorul unei farmacii joacă un rol esențial în asigurarea unei îngrijiri medicale personalizate, colaborarea dintre medic și farmacist fiind absolut necesară în tot acest proces.

Echipamentul minim al unei farmacii cu laborator

Echipamentul minim necesar pentru desfășurarea activității în laboratorul unei farmacii include o serie de dispozitive menite să păstreze, să dozeze și să divizeze substanțele active, folosite în procesul de preparare a formulelor medicamentoase, prescrise de către medic.

Dulapuri și mese de lucru

Primele elemente necesare în orice laborator farmaceutic este reprezentat de dulapurile și mesele de lucru. Acestea furnizează spațiul necesar pentru stocarea în condiții sigure a materiilor prime și a produselor finite. Materialele folosite pentru dulapuri trebuie să fie rezistente la coroziune și ușor de curățat, pentru a îndeplini standardele minime de igienă impuse de domeniul farmaceutic.

Citeste si:
Compania Valneva a solicitat autorizarea vaccinului anti-COVID în...
Compania Valneva a solicitat...

Balanțe de precizie

În domeniul farmaceutic, sunt de maximă necesitate dispozitivele de înaltă precizie, denumite balante. Acestea permit măsurarea precisă a substanțelor active, în procesul de preparare a medicamentelor. Balanțele farmaceutice sunt sensibile la diferențe minime de masă și oferă rezultate precise, contribuind la dozarea corectă în formulările medicamentelor preparate.

Microscoape

Pentru analiza detaliată a substanțelor și a produselor finite, microscoapele sunt instrumente necesare în orice laborator farmaceutic. Ele permit farmaciștilor să examineze structurile, să detecteze impuritățile și să asigure calitatea optimă a materiilor prime și a produselor finite.

Hote de ventilație

Pentru manipularea în condiții de siguranță a substanțelor, un sistem de ventilație eficient este indispensabil. Hotele de ventilație contribuie la eliminarea substanțelor toxice și asigură un mediu de lucru sigur pentru personalul farmaceutic.

Citeste si:
Imagini RARE din laboratorul din Wuhan. Ce spune teoria conspirației
Imagini RARE din laboratorul...

Sistemele de filtrare a aerului sunt mai scumpe, dar contribuie la îndepărtarea particulelor și a microorganismelor, atunci când este cazul. Astfel, mediul de lucru este menținut curat și sigur.

Aparatură pentru analize chimice

Un laborator farmaceutic este dotat cu echipamente pentru analize chimice precise, precum spectrofotometre, cromatografe sau analizoare de gaz. Această aparatură este utilă pentru identificarea și cuantificarea substanțelor chimice prezente în diverși compuși farmaceutici, asigurând calitatea și conformitatea cu standardele impuse.

Sisteme de monitorizare a temperaturii și umidității

Controlul atent al temperaturii și al umidității este esențial, într-un laborator farmaceutic. Sistemele de monitorizare asigură menținerea condițiilor optime pentru păstrarea stabilității produselor farmaceutice și pentru desfășurarea corectă a procedurilor de laborator.

Citeste si:
Modulab strânge fonduri pentru a steriliza spitale cu noul robot de...
Modulab strânge fonduri...

Zone de depozitare

Bunul mers al unei farmacii cu laborator implică și o serie de spații de depozitare adecvate. În cazul preparatelor medicamentoase, pot fi suficiente dulapurile cu cheie, dar, de multe ori, există substanțe sau produse care necesită păstrare la frigider, la temperaturi precis controlate.

Trebuie să iei în calcul, de asemenea, zona de depozitare a ambalajelor pentru preparatele farmaceutice pregătite în laboratorul farmaciei. Datorită specificului lor, acestea trebuie păstrate într-un spațiu curat, cu umiditate și temperatură controlate atent.

Cum poți alege serviciile unei farmacii cu laborator?

Farmacia cu laborator își oferă serviciile medicilor care le solicită ajutorul, prin intermediul unei rețete. Practic, medicul îi înmânează pacientului rețeta cu formula exactă a preparatului dorit, modul și durata administrării, iar pacientul o prezintă farmacistului, care urmează să o prepare în laborator.

Citeste si:
A fost descoperit medicamentul care omoara coronavirusul în doar 24...
A fost descoperit...

În general, medicii care apelează la acest gen de tratament recomandă farmacia cu care colaborează în mod frecvent și de serviciile căreia sunt mulțumiți. Farmacistul va reține prescripția și îi va comunica pacientului în cât timp să vină să o ridice - de obicei, este vorba despre 24 - 48 ore pentru majoritatea preparatelor.

Echiparea unui laborator farmaceutic cu aparatură adecvată este vitală, pentru asigurarea calității produselor și furnizarea de servicii farmaceutice personalizate și de încredere. Fiecare dintre elementele menționate contribuie la crearea unui mediu eficient și la asigurarea calității superioare a medicamentelor preparate, proces esențial pentru contribuția la starea de sănătate a pacienților.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Februarie 2024 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.