Cea mai mare pata solara, vizibila cu ochiul liber, din ultimii 24 de ani, poate fi observata in aceasta perioada pe suprafata Soarelui, dar specialistii avertizeaza asupra folosirii de echipamente de protectie, privitul direct spre Soare putand cauza orbirea, informeaza washingtonpost.com.

O pata uriasa s-a format pe emisfera solara indreptata spre Terra si produce frecvent explozii solare puternic energizate. Deocamdata, niciuna dintre explozii nu a fost acompaniata de o ejectie de masa coronala, fenomen care poate duce la aparitia aurorelor in regiunile polare ale Pamantului, dar si perturbatii in operarea si comunicatiile cu vehiculele spatiale, satelitii, centralele electrice si liniile de inalta tensiune.

Pata solara, identificata de astronomi sub denumirea AR2192, este indeajuns de mare sa poata fi observata de pe Pamant fara ajutorul unui telescop. Specialistii avertizeaza insa amatorii de fenomene solare sa nu se uite spre discul Soarelui fara ochelari de protectie sau filtre care sa reduca intensitatea luminii, pentru ca altfel risca sa orbeasca.

"Acesta este cel mai mare grup de pete solare din noiembrie 1990 pana in prezent", a declarat Doug Biesecker, cercetator la Centrul de prognoza a vremii spatiale din cadrul Serviciului National Meteorologic din Statele Unite.

Potrivit site-ului The Sun Today, pata solara este aproape la fel de mare ca Jupiter, cea mai mare planeta din Sistemul Solar.

Cea mai mare pata solara observata a fost vazuta in 1947 si era de trei ori mai mare decat AR2192.

Actuala regiune de pe suprafata discului solar are circa 128.000 de kilometri in diametru, ceea ce inseamna ca ar putea adaposti zece planete ca Terra de-a lungul sau.

Petele solare masive dau nastere, adeseori, unei activitati solare intense, ceea ce poate fi ingrijorator daca rezulta in ejectii de masa coronala indreptate spre Terra. Potrivit lui Biesecker, marimea nu este singurul lucru care conteaza cand vine vorba despre severitatea exploziilor solare. Complexitatea din punct de vedere magnetic a petei solare este un bun indicator referitor la puterea unei eventuale explozii.

"O pata solara are de obicei un pol nord si un pol sudic din punct de vedere magnetic, dar sunt si cazuri in care polaritatea este amestecata. AR2192 prezinta partial polaritate amestecata, dar aceasta pata solara nu este atat de infricosatoare precum a fost cea care a provocat furtuna solara de la sfarsitul lui octombrie 2003", a explicat astronomul.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

In 2003, furtuna solara care a avut loc la sfarsitul lui octombrie a dus la aparitia aurorei boreale, care a fost vizibila chiar si in regiunea Floridei, din sud-estul Statelor Unite, potrivit NASA.

Desi actuala pata nu pare sa fie la fel de activa precum cea din 2003, care a fost mai mica, dar complexa din punct de vedere magnetic, in ultima saptamana aceasta a produs opt explozii de clasa M si doua de clasa X, cea mai puternica varianta, pe scara care masoara intensitatea exploziilor solare.

"Daca pata ramane la acest nivel de complexitate, credem ca se vor mai produce explozii de clasa X, iar aceasta situatie ar trebui sa continue in urmatoarele sase - sapte zile. Ne afla acum in situatia ca orice posibila ejectie de masa coronala sa fie indreptata spre Pamant, in urmatoarele trei - patru zile", a spus Biesecker.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.