Dinozaurii enigmatici din specia Deinocheirus mirificus, de marimea unui autobuz, considerati pradatori vorace dupa analiza unor gheare fosilizate descoperite in urma cu 50 de ani, erau de fapt niste uriasi blajini, potrivit unui nou studiu paleontologic, transmite AFP.

Deinocheirus mirificus nu isi folosea ghearele de 25 de centimetri lungime pentru a-si sfasia prada, dupa cum s-a crezut anterior, si nici macar pentru a se catara in copaci, cum s-a mai sugerat, ci era un urias ierbivor, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista Nature.

Aceasta specie de dinozauri uriasi si blajini, cu o dieta in cea mai mare parte vegetariana, a trait in urma cu 70 de milioane de ani intr-un mediu luxuriant umed, in regiunea in care se afla in prezent desertul asiatic Gobi, din Mongolia. Autorii studiului considera ca misterioasa creatura isi utiliza membrele superioare, lungi de 2,4 metri, pentru a dezgropa si a colecta plante pe care le manca. "Timp de 50 de ani, Deinocheirus a fost unul dintre dinozaurii cei mai misteriosi", au declarat paleontologii, scrie MEDIAFAX.

Scheletul sau incomplet a fost construit, de-a lungul timpului, plecand de la o serie de oase uriase care alcatuiau o pereche de gheare infricosatoare, cateva coaste si oase ale umarului, descoperite in 1965. Dar descoperirea de noi fosile, printre care se afla un craniu furat, care a fost recuperat anul acesta de la un colectionar privat, a permis crearea unui portret aproape complet al celui mai mare membru cunoscut al unei familii de dinozauri numite Ornithomimosauria sau "dinozaurii strut".

"Se adevereste ca Deinocheirus era de fapt un urias blajin care se hranea in principal cu erbacee si pesti mici si nu un dinozaur carnivor infricosator", a declarat Yuong-Nam Lee, de la Institutul coreean pentru stiinte ale pamantului si resurse minerale din Daejeon, Coreea de Sud.

Animalul avea 11 metri lungime si o greutate de peste sase tone si era un dinozaur lent, fara dinti, care avea nevoie sa inghita pietre pentru ca stomacul sa poata mistui hrana, asa cum fac, de exemplu, gainile. Nu foarte inteligent, dinozaurul avea labele posterioare relativ scurte, un bot lung si prezenta o umflatura pe spate.

Cele mai multe dintre animalele din familia "dinozaurilor struti" erau construite pentru a alerga, cu corpuri alungite si labe posterioare lungi.
Dotat cu ghearele de 25 de centimetri lungime, dinozaurul putea sa le foloseasca pe post de arme de aparare, iar "marimea sa uriasa ar putea explica modul in care scapa de pradatori", potrivit cercetatorilor.

Citeste si:
Cătălin Bordea, părăsit de tată în copilărie. Ce a povestit la...
Cătălin Bordea, părăsit de...

Gura, de forma unui cioc de rata, ii permitea sa caute plante pentru a se hrani, sapand si rascolind pe fundul apelor de mica adancime, adaugand regimului alimentar, foarte probabil, si pesti mici, sugereaza paleontologii.

Oasele picioarelor, mari si late, ajutau animalul sa nu se impotmoleasca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.