Sucurile de fructe consumate zilnic la micul dejun pot contribui la instalarea hipertensiunii arteriale, crescand astfel riscul de infarct si angina pectorala, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni.

Persoanele care consuma in mod regulat sucuri de fructe proaspete, de exemplu de portocale, au un nivel al tensiunii arteriale mult mai mare decat cele care consuma ocazional astfel de bauturi, spun cercetatorii de la Swinburne University of Technology din Hawthorn, Australia.

Hipertensiunea arteriala poate creste riscul de instalare a unor tulburari cardiace, precum angina pectorala, si de producere a unui infarct. Autorul principal al acestui studiu, profesorul Matthew Pase, spune ca aceasta descoperire este importanta pentru ca exista "o perceptie generala potrivit careia sucul de fructe proaspete este sanatos".

"Desi contin vitamine esentiale, (sucurile de fructe, n.r.) au un nivel ridicat de zaharuri si o cantitate neglijabila de fibre", a spus acesta.

Din acest motiv, consumul frecvent de sucuri de fructe proaspete poate contribui la cresterea nivelului de zahar din alimentatie - provenind din celelalte alimente si bauturi consumate in timpul zilei. Cercetatorul spune ca un pahar de 250 de mililitri cu suc de fructe poate contine 115 calorii, echivalentul a sapte lingurite de zahar. Prin comparatie, o cutie cu cola contine 139 de calorii.

Nu in ultimul rand, sucul de fructe proaspete consumat regulat poate afecta smaltul dintilor in cazul copiilor mici, specialistii recomandand parintilor sa inlocuiasca aceste bauturi cu apa si lapte. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un consum de zahar zilnic de maximum sase lingurite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.