Cancerul pulmonar poate sa ramana in stare latenta timp de 20 de ani inainte de se transforma intr-o forma agresiva a bolii.

Primele mutatii genetice care duc la dezvoltarea cancerului pot sa treaca neobservate vreme de doua decenii, inainte ca o noua mutatie suplimentara sa determine celulele canceroase sa se dezvolte cu mare rapiditate. In timpul acelei expansiuni, apar brusc mai multe mutatii genetice in arii diferite ale tumorii canceroase. Fiecare regiune distincta evolueaza conform unui tipar specific, ceea ce inseamna ca fiecare parte a tumorii este unica din punct de vedere genetic.

Oamenii de stiinta spera ca aceasta descoperire va duce la dezvoltarea unui dispozitiv medical capabil sa detecteze cancerul in formele sale incipiente. Doua treimi dintre pacienti sunt diagnosticati cu forme avansate de cancer pulmonar, pentru care medicamentele sunt mai putin eficiente.

Aproximativ 40.000 de pacienti sunt diagonosticati cu cancer pulmonar in fiecare an in Marea Britanie, insa mai putin de 10% dintre ei reusesc sa supravietuiasca cel putin cinci ani dupa diagnosticare. Studiul a examinat cancere pulmonare constatate in randul a sapte pacienti - fumatori, fosti fumatori si persoane care nu au fumat niciodata. Cercetarea a evidentiat, de asemenea, rolul pe care il are fumatul in dezvoltarea cancerului pulmonar.

Multe dintre mutatiile genetice incipiente sunt cauzate de fumat. Insa, pe masura ce boala avanseaza, acestea devin mai putin importante, intrucat majoritatea mutatiilor sunt de acum cauzate de un nou proces de generare de mutatii in interiorul tumorii, controlat de o proteina, APOBEC.

Uriasa varietate de mutatii descoperite in cancerele pulmonare explica motivul pentru care tratamentele tintite au un succes limitat. Atacarea unei mutatii genetice specifice, identificata printr-o biopsie, va fi eficienta doar asupra acelor parti ale tumorii care contin acea mutatie, in timp ce restul zonelor continua sa creasca si sa se raspandeasca in organism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.