Directorul Agentiei spatiale americane, Charles Bolden, si omologul sau de la Agentia spatiala indiana, K. Radhakrishnan au semnat marti doua acorduri de cooperare spatiala ce prevad lansarea unui satelit comun de monitorizare a Terrei.

Satelitul NASA-ISRO (dupa numele celor doua agentii spatiale citate) sau Nisar, care ar trebui sa fie lansat in 2020, va permite realizarea unor observatii si masuratori foarte detaliate ale unora dintre cele mai complexe fenomene de pe planeta noastra, precum perturbatiile ecosistemelor, eruptiile vulcanice, topirea ghetarilor, seisme si tsunami, informeaza AFP.

Un grup de studiu comun ce vizeaza misiunile pe Marte va incerca sa identifice si sa implementeze obiectivele stiintifice si tehnologice pe care NASA si ISRO le au in comun in ceea ce priveste explorarea planetei rosii. Acest grup se va reuni o data pe an pentru a programa activitatile comune pentru cele doua tari, inclusiv o potentiala cooperare intre NASA si ISRO pentru viitoarele misiuni pe Marte, precizeaza un comunicat, potrivit MEDIAFAX.

NASA si ISRO au plasat fiecare un vehicul spatial, de curand, pe orbita planetei rosii. Sonda americana Maven, prima care va observa atmosfera lui Marte, a sosit la destinatie pe 21 septembrie, in timp ce sonda indiana MOM, prima trimisa de aceasta tara asiatica spre planeta rosie, s-a plasat pe orbita martiana pe 23 septembrie.

NASA si ISRO coopereaza deja in domeniul spatial in virtutea unui acord-cadru incheiat in 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.