Testele urinare care permit depistarea virusului papiloma uman (HPV) ar putea sa devina o alternativa acceptabila fata de frotiurile cervicale traditionale.

Pana la 80% dintre femeile active din punct de vedere sexual sunt infectate cu HPV intr-un anumit moment din vietile lor, insa doar intre 10% si 20% dintre ele dezvolta o infectie persistenta care, in anumite cazuri, poate duce la aparitia cancerului de col uterin. Pentru a preveni acest cancer, femeile sunt indemnate sa faca frotiuri cervicale la fiecare trei ani, in majoritatea tarilor occidentale, fie in cadrul programelor de depistare organizate, ca in Marea Britanie, fie in cadrul depistarilor individuale, cum se intampla in Franta.

Dar o mare parte dintre femei evita aceste programe de depistare prin frotiuri cervicale, care pot fi realizate doar de profesionisti din domeniul medical. Combinand rezultatele a 14 studii ce compara eficienta testelor urinare existente cu cea a frotiurilor, cercetatorii britanici au gasit rezultate destul de asemanatoare, cu doar un avantaj foarte mic de partea frotiurilor, indica acest studiu, aparut pe site-ul revistei British Medical Journal.

Sensibilitatea acestor teste este descrisa ca fiind una "moderata" pentru detectarea cazurilor pozitive si "ridicata" pentru reperarea cazurilor negative. Procentul cazurilor pozitive corect identificate era de 73%, in timp ce sensibilitatea era de 98% pentru cazurile negative. Eficienta era mai buna atunci cand testul era realizat pe esantioane de urina recoltate la primele ore ale diminetii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.