Robotul-laborator aflat la bordul sondei spatiale europene Rosetta, numit de cercetatori Philae, va incerca sa coboare in regiunea "J", de pe lobul secundar al cometei 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko.
Cinci locuri de coborare fusesera selectionate anterior pentru aceasta operatiune, care nu a mai fost niciodata realizata pana in prezent in misiunile de explorare spatiala. Oamenii de stiinta reuniti weekendul trecut au ales situl J de pe cometa drept tinta principala si situl C - aflat pe lobul principal - drept tinta secundara. Situl J este "cel care prezinta cele mai putine riscuri, dar acestea raman totusi ridicate", a declarat Stephan Ulamec, reponsabil cu buna functionare a robotului Philae. O serie de imagini mai detaliate au aratat faptul ca acele posibile locuri de coborare sunt mai putin "prietenoase" decat pareau initial. In grade diferite, ele sunt presarate cu blocuri stancoase, pante si crapaturi periculos de mari, care ar putea sa rastoarne roverul-robot Philae, ce urmeaza sa coboare pe cometa in luna noiembrie.

Vor trece sapte ore intre separarea robotului Philae de sonda Rosetta, aflata in acel moment la o distanta de 10 kilometri de cometa, si sosirea robotului pe corpul spatial.

Coborarea va avea loc in noiembrie

Tentativa de coborare este pentru moment programata pentru data de 11 noiembrie, insa data finala va fi confirmata pe 26 septembrie, a precizat Fred Jansen, coordonatorul misiunii Rosetta. Cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko are o forta de atractie gravitationala foarte mica, de cateva sute de mii de ori mai mica decat forta gravitationala pe care Philae ar fi suportat-o la suprafata Terrei. Din acest motiv, robotul va cobori pe cometa cu o viteza mica - 1 metru pe secunda. Robotul va folosi o serie de harpoane si carlige pentru a se agata de cometa si pentru a evita sa fie proiectat din nou in spatiu dupa primul contact cu suprafata acesteia, anunta MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.