Potrivit unui studiu al cercetatorilor danezi cei care sufera de tulburari obsesiv-compulsive prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de schizofrenie.

O echipa de cercetatori danezi a descoperit ca pacientii diagnosticati cu tulburare obsesiv-compulsiva au un risc crescut de a suferi, in viitor, de schizofrenie sau de boli din aceeasi gama patologica. Schizofrenia si tulburarea obsesiv-compulsiva sunt doua boli diferite, dar ele se suprapun uneori, spun medicii implicati in cercetare. Pentru a cerceta legaturile dintre cele doua boli, oamenii de stiinta de la Universitatea Aarhus au analizat bazele de date din Danemarca care contin informatii despre trei milioane de oameni nascuti intre 1956 si 2006. Persoanele alese pentru studiu au fost apoi monitorizate in perioada 1995 - 2012. Cercetatorii au aplicat o serie de formule statistice pentru a calcula riscul si potentiala asociere dintre cele doua boli. Rezultatele, aparute in publicatia online JAMA Psychiatry, arata ca 16.231 de persoane s-au imbolnavit de schizofrenie si 447, adica 2,75% dintre ele, fusesera diagnosticate anterior cu tulburare obsesiv-compulsiva. Un total de 30.556 de persoane au dezvoltat o boala din gama patologica a schizofreniei, iar 700, adica 2,29% dintre ele, au fost diagnosticate anterior cu tulburare obsesiv-compulsiva.

"Am observat o anumita asociere cu tulburarile obsesiv-compulsive. Desi, din punct de vedere statistic, o internare intr-un spital psihiatric creste riscul imbolnavirii de schizofrenie si boli similare, diagnosticarea anterioara cu tulburare obsesiv-compulsiva explica o serie de variatii ale riscului de instalare a schizofreniei", a declarat Sandra Meier, coordonatoarea studiului. Alte boli care se manifesta din timpul copilariei, cum ar fi ADHD, autismul, bulimia nervoasa, nu au crescut riscul de aparitie a schizofreniei si a altor boli din aceeasi gama in aceeasi masura ca in cazul tulburarii obsesiv-compulsive, ceea ce arata un efect foarte puternic al acestei tulburari asupra posibilitatii de dezvoltare a schizofreniei, potrivit cercetatoarei citate.

"In plus, am observat o influenta marita a tulburarii obsesiv-compulsive diagnosticate la parinti asupra riscului de imbolnavire in cazul copiilor", a spus Meier, care a precizat ca rezultatele studiului nu sugereaza deloc ca ar fi cazul ca schizofrenia si tulburarea obsesiv-compulsiva sa fie agregate inre-un diagnostic global. Cercetatoarea a admis insa ca este posibil ca fenotipurile acestor doua boli sa aiba mai multe lucruri in comun decat au convenit pana acum medicii si a subliniat ca este nevoie de noi studii pentru a identifica factorii de risc genetici si de mediu care sunt comuni cu adevarat celor doua boli. Potrivit site-ului Universitatii de Medicina si Farmacie din Craiova, tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata de obsesii, adica idei, ganduri, impulsuri sau imagini persistente care sunt experimentate ca intrusive sau inadecvate si care cauzeaza anxietate sau detresa marcata, si compulsii, adica comportamente repetitive sau acte mentale al caror scop este acela de a preveni sau reduce anxietatea sau detresa si nu cel de obtinere a placerii sau a gratificarii.

Citeste si:
Boala de care suferă Damian Drăghici: „Nu este evident?”
Boala de care suferă Damian...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.