Sistemul nostru solar este inconjurat de o bula de gaz foarte fierbinte, de forma unei alune, cu o lungime de circa 300 de ani lumina, rezultatul unor supernove care au avut loc acum circa zece milioane de ani, spun cercetatorii americani, potrivit cnn.com.

Gazul are o temperatura de circa un milion de grade Celsius, iar oamenii de stiinta numesc acest fenomen "bula locala" sau "bula locala fierbinte", dupa ce mai multe studii si cercetari coroborate au confirmat o teorie veche din anii 1980. Astronomii spun ca bula este rezultatul celor mai puternice explozii care pot avea loc in Univers - supernovele - care apar atunci cand o stea gigant moare, aruncand in spatiu materie foarte fierbinte. O astfel de explozie elibereaza intr-o secunda mai multa energie decat emite Soarele intr-un milion de ani, potrivit NASA. O singura supernova poate straluci mai intens decat o intreaga galaxie, scrie MEDIAFAX.

Astfel de explozii apar, de obicei, de doua ori intr-o suta de ani, in Calea Lactee. Dar in urma cu 10 milioane de ani, mai multe astfel de evenimente au avut loc in vecinatatea sistemului nostru solar. Varsta Universului este de circa 13,8 miliarde de ani, astfel incat ca zece milioane de ani inseamna o perioada relativ recenta. Cumva, exploziile nu au dus la anihilarea vietii pe Pamant.

In anii 1970-1980, astronomii au inceput sa descopere indicii a ceea ce aveau mai tarziu sa sustina ca este aceasta "bula locala" de gaz. Oamenii de stiinta se uitau, cu telescoape tot mai avansate, la ceea ce ei numesc mediul interstelar. Spatiul dintre planetele si stelele galaxiei nu este gol, ci contine gaze, praf, ioni si tot felul de particule. Dar, cand astronomii au incercat sa gaseasca toate acestea in spatiul dintre obiectele ce alcatuiesc Sistemul nostru solar, au observat foarte putina materie. Era ca si cum Pamantul se afla intr-un spatiu aproape vidat, care continea cativa atomi la fiecare metru cub.

Tot in anii 1980, senzori plasati pe diferite sonde si sateliti de pe orbita Terrei au aratat ca spatiul din Sistemul nostru solar este plin de raze X, care vin din toate directiile. Astfel a aparut ideea ca Sistemul solar sta practic intr-o bula: cea mai mare parte a mediului interstelar a disparut pentru ca a fost indepartat de supernove, iar Sistemul solar a ramas inconjurat de ramasitele exploziilor, adica gazul iradiant.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

In ultimii ani, mai multi cercetatori au inceput sa conteste modelul "bulei locale", spunand ca razele X detectate din toate directiile ar putea fi rezultatul a ceea ce ei numesc "schimb de sarcina electrica": particulele foarte energizate emise de Soare - vantul solar - se ciocnesc de atomi, "fura" electroni si emit astfel raze X.

Oamenii de stiinta de la University of Miami din Coral Gables au vrut sa verifice aceasta presupunere si au dezvoltat un senzor care sa masoare radiatia produsa de "schimbul de sarcina". L-au montat pe o mica racheta a NASA si l-au trimis in spatiu in 2012.

Au fost de-ajuns cinci minute pentru ca senzorul sa efectueze o masuratoare. Analizand datele obtinute, cercetatorii au descoperit ca doar 40% din radiatia X provine din interiorul Sistemului nostru solar. Restul trebuie sa vina, spun oamenii de stiinta, din peretii gazosi si fierbinti ai bulei care inconjoara Pamantul.

Citeste si:
Descoperire colosală! Astronomii au observat posibile semne de...
Descoperire colosală!...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.