Insulina inhalabila produsa in Statele Unite ale Americii va putea fi distribuita la nivel mondial gratie unui acord de licenta exclusiv, in valoare de 925 de milioane de dolari, incheiat de grupul farmaceutic Sanofi si compania americana specializata in biotehnologie MannKind Corporation.

Acest produs, denumit Afrezza, care este "o noua insulina inhalabila, cu actiune rapida, pentru tratamentul diabetului de tip 1 si de tip 2 la adulti", urmeaza sa fie lansat in Statele Unite in primul trimestru al anului 2015, au precizat cele doua companii intr-un comunicat comun, citat de AFP.

MannKind Corporation va primi suma initiala de 150 de milioane de dolari si, apoi, va primi plati in rate care ar putea ajunge la un total de 775 milioane de dolari, daca "obiectivele speciale, in termeni de dezvoltare, reglementare si praguri de vanzari" vor fi indeplinite. Tinand cont de aceste plati ulterioare, acordul ar putea ajunge astfel la suma totala de 925 milioane de dolari (circa 690 milioane euro).

Unite in dezvoltarea si comercializarea medicamentului Afrezza, companiile Sanofi si MannKind vor imparti pierderile si profiturile, cu respectarea procentelor stabilite in acest acord: 65% pentru Sanofi si 35% pentru MannKind. Acordul de colaborare prevede ca laboratorul Sanofi va fi responsabil cu dezvoltarea, reglementarea si comercializarea produsului. In virtutea unui acord separat, MannKind va fabrica medicamentul Afrezza in uzina sa din Danbury, un oras aflat in statul american Connecticut.

"Afrezza tocmai s-a alaturat portofoliului nostru de solutii contra diabetului, care este in plina expansiune. Afrezza ocupa un loc unic in strategia noastra si ofera pacientilor o noua optiune terapeutica bazata pe insulina, cu scopul de a tine in frau diabetul, fara a necesita numeroase injectii zilnice", a precizat Pierre Chancel, vicepresedinte al diviziei pentru diabet din cadrul grupului farmaceutic Sanofi.

"Cele doua companii prevad printre altele sa colaboreze pentru cresterea capacitatii de productie, daca acest lucru va fi necesar pentru a raspunde cererii mondiale", se afirma in acelasi comunicat comun.

Intrucat numarul cazurilor de diabet cunoaste o recrudescenta in tarile dezvoltate, expertii au evocat uneori o veritabila "epidemie", a carei origine agroalimentara este aratata cu degetul de comunitatea stiintifica.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Statele Unite aveau, in 2012, peste 29 milioane de diabetici, potrivit Centrului pentru control si prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention/ CDC).

Diabetul de tipul 1, forma cea mai severa a bolii, apare cel mai frecvent in copilarie, in timp ce diabetul de tipul 2, care reprezinta aproape 90% din totalul cazurilor, apare cel mai adesea la adulti, in special la cei supraponderali. In ambele cazuri, disfunctia pancreasului, care devine incapabil sa produca suficient de multa insulina, hormonul ce permite mentinerea unor concentratii normale de glucoza in sange, face obligatorie administrarea unui tratament la intervale regulate.

In fata acestor constrangeri, marile grupuri farmaceutice lucreaza de mai multi ani la inventarea unor moduri de administrare diferite, ca o alternativa la injectiile intravenoase sau subcutanate si la pompele cu insulina.

Citeste si:
Sean Bean și Miranda Richardson se alătură lui John Malkovich în...
Sean Bean și Miranda...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.