Persoanele cinice si agresive fata de oamenii din jur prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) la o varsta mijlocie sau la varsta a treia, potrivit unui studiu publicat joi in revista Stroke, editata de American Heart Association.

Studiul a fost realizat pe 6.700 de adulti cu varste cuprinse intre 45 si 84 de ani, care au raspuns la mai multe chestionare despre comportamentele si starile lor de dispozitie. Autorii studiului au evaluat astfel, vreme de doi ani, nivelurile de stres, simptomele depresive, nivelurile de furie si de agresivitate.

Persoanele chestionate, care nu sufereau de boli cardiace la inceputul studiului, au fost monitorizate apoi intre 8 si 11 ani. In aceasta perioada, 147 dintre participanti au suferit AVC-uri, iar 48 au suferit un accident ischemic tranzitoriu (AIT), care reprezinta o blocare temporara a unui flux sangvin spre creier.

Autorii studiului au descoperit ca persoanele care aveau cele mai mari scoruri in materie de agresivitate - masurata pornind de la gradul lor de cinism fata de cei din jur - erau de doua ori mai predispuse la un AVC sau un AIT in comparatie cu persoanele care prezentau cele mai mici scoruri la acest parametru.

In mod similar, rezultatele ridicate inregistrate la parametrul "simptome depresive" cresc cu 86% riscul de AVC sau AIT, iar persoanele care sufera de stres cronic prezinta un risc cu 59% mai mare de a suferi de astfel de atacuri.

Totusi, furia nu a fost asociata cu un risc mai ridicat de AVC.

Aceste legaturi dintre factorii psihologici si riscul de AVC si-au mentinut validitatea si dupa ce autorii studiului au luat in calcul alti factori de risc pentru sanatate, precum diferente de varsta, originea etnica si sexul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.