Stresul poate fi transmis de la o persoana la alta, la fel ca o forma de raceala, au descoperit cercetatorii americani, care au observat ca acesta poate fi "luat" de la cei din jur, ca o afectiune contagioasa, informeaza dailymail.co.uk.

O echipa de psihologi de la Universitatea din Saint Louis a incercat sa afle in ce masura oamenii sunt expusi la "stresul de gradul doi".

In acest sens, cercetatorii au rugat un grup de voluntari sa sustina un discurs in public sau sa rezolve in minte o problema de aritmetica in timp ce erau priviti de alte persoane. Ulterior, acestia au masurat nivelurile de cortizol si au analizat o enzima salivara, asociata cu stresul, atat in cazul voluntarilor participanti la experiment, cat si in cazul observatorilor, transmite MEDIAFAX.

Oamenii de stiinta au descoperit ca reactia la stres a observatorilor era "proportionala cu aceea a voluntarilor si nu era influentata de sex".

Stresul se poate transmite prin intermediul mai multor factori, cum ar fi tonul vocii, expresiile faciale, pozitia corpului si chiar mirosul persoanei stresate, a constat echipa de psihologi.

"Am demonstrat ca stresul se poate lua ca o boala contagioasa de la persoanele vizate de stres la observatori", au explicat cercetatorii.

"Faptul de a descoperi ca, in cazul anumitor persoane, apar reactii de stres doar pentru ca acestea privesc alti oameni in situatii de stres a fost un lucru surprinzator pentru noi", a declarat Tony Buchanan, profesor asociat la Departamentul de psihologie al Universitatii din Saint Louis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.